Kultura

Dodijeljena nagrada laureatu Blagi Žurić

by Darija Marđokić | 29:11:2016 | 15:26:47

U Dvorcu kralja Nikole, sinoć je, u sklopu novembarskih svečanosti povodom Dana Opštine Bar, upriličena svečanost povodom dodjeljivanja nagrade “Stara maslina” književnici Blagi Žurić.
 
Svečanost je započeta izvođenjem mladog i talentovanog pijaniste Vasilija Basaraba, učenika ŠOMO “Petar II Petrović Njegoš”, a odlomke iz uvodnog dijela romana Blage Žurić “U Kraljevstvu Slova”. pročitao je Balša Đoković, učenik V razreda OŠ “Anto Đedović”.
 
Prema odluci ovogodišnjeg žirija Festivala, koji je na sjednici održanoj 14. novembra zasijedao u sastavu: magistar dramskih nauka Vesna Vujošević, književnici Milenko Ratković i Rajko Joličić, dramaturg, reditelj i književnik Obrad Nenezić, te predsjednik žirija mr Milun Lutovac, rukovodilac galerije “Velimir A. Leković”, laureat XXX “Susreta pod Starom maslinom” je književnica iz Bijelog Polja Blaga Žurić, koja više od četiri decenije uspješno stvara poetska i prozna djela, kako za djecu, tako i za odrasle. Po struci je profesorica maternjeg jezika i književnosti, magistrirala je metodiku književnosti i radi kao prosvjetni nadzornik u Zavodu za školstvo Crne Gore.

 
Prisutnima se obratio predsjednik žirija mr Milun Lutovac.
 
“Koristeći se plemenitim metalima dječije mašte na prihvatljiv i nenametljiv način, Blaga Žurić, kao iskusni prosvjetni ratar, više od tri decenije, sije zrno znanja i iskusta po ‛baštama sljezove boje’ i osnovnoškolskog obrazovanja. Iako zna da se jedino iskustvo ne da prenijeti – naučiti, ono se, kažu stari, jednostavno mora okusiti, u njenom djelu postoji onaj prostor koji stanuje u svakom pravom stvaralaštvu, prostor koji pripada čitaocu i njegovom doživljaju i sudu”, kazao je Lutovac.
 
Rukovodilac narodne biblioteke i čitaonice Mila Čordašević bila je moderatorka ove večeri. Interesovalo je kakvo mjesto kod čitalaca zauzima poezija danas i šta ona znači za Žurićevu.
 
“Sve boje ovoga svijeta nalaze se u poeziji, ona govori čarobnim jezikom i ne može nikoga da ostavi ravnodušnim. Međutim, čini mi se da je danas poezija manje popularna od proze zato što je mnogo faktora koji utiču na to, a jedan od njih je vjerovatno ova savremena komunikacija i bežična elektornika. Ipak, samim tim što žive ovakvi festivali i ima dosta ljubitelja poezije i onih koji je prate, ona živi” kazala je Žurić.
 
Ovogodišnji lauret, govorila je i o tome kako se pisci okreću bajkama u vremenu dominacije savremene tehnologije i elektronske komunikacije.

 
“Bajka je još uvijek neistraženi književni žanr, a čim je nešto neistraženo i samim tim što još uvijek nijesu  objašnjene mnoge pojave koje se dešavaju u bajkama, nije čudo što interesuje mnoge pisce. Djeca to najlakše prepoznaju, jer bajka ispunjava ono što želimo. Mislim da nijedno djetinjstvo ne postoji bez bajke, i svi mi se u nekom periodu života vraćamo nekoj bajci, maštamo, a ko ne mašta i ne vidi ribe na drvetu, ne može ih naći ni u vodi”, istakla je Žurić.
 
Ona je, pored ostalog, objasnila njenu opsesiju bajkama, i angažman na pisanju stručnih i naučnih knjiga.

Svoje impresije o ukupnom književnom stvaralaštvu, ovogodišnjeg dobitnika nagrade “Stara maslina” iznio je prof. dr Draško Došljak.
 
“U modernim pjesmama za djecu Blage Žurić srijećemo se sa naglašenom sentimentalnošću, patosom, melanholijom, velikim strastima, obiljem imaginacija, humora i fabule. Dječija pjesma od pjesnika traži samo da se ne udalji od djeteta i njegovog svijeta, zato djeci nije bitno da li je književnost dječija ili za djecu, već da li govori njima prihvatljivim jezikom i na umjetničkom nivou. Znajući to, Blaga Žurić polazi iz pozicije djeteta jer ima u vidu da je svijet djetinjstva toliko jednostavan koliko složen. Ako se to izgubi iz vida, piscu se može dogoditi da dijete udalji od svog djela. Blagini čitaoci ne mogu biti udaljeni, jer njena pozicija sadrži stilsku ljepotu, istinski mudru, ona je čarobna, prihvatljiva, kao bajka”, istakao je Došljak.

U ime mladih literarnih stvaralaca, učesnika nagradnog konkursa na temu “Maslina se piše i crta srcem”, laureatu je čestitala i jedna od pobjednica ovogodišnjeg konkursa Jovana Obradović, učenica VIII razreda OŠ “Risto Ratković” iz Bijelog Polja, koja je pročitala nagrađeni tekst.
 
Vijencem od maslinovih grančica laureata je ovjenčao i uručio poklon organizatora Festivala, umjetničku fotografiju “Maslina” rad Vukice Nikač iz Beograda, direktor Kulturnog centra i samog Festivala Ćazim Nikezić.

 
Predsjednik Upravnog odbora Kulturnog centra Bar Vladimir Domazetović uručio je Žurićevoj novčanu nagradu i plaketu.
 
Žurićeva je otkrila prisutnima kako se osjeća nakon primanja nagrade.
 
“Zaista je lijep osjećaj dobiti ovu nagradu, potpuno sam bila zbunjena jer kada sam ranije to gledala. Ko je god primio tu nagradu, bio mi je nekako iznad svih nas ostalih. Na mnogo festivala sam bila i svi su lijepi i dobri, ali niko nema Staru maslinu. Posebna je čast što sam na jubilarnoj godini dobila tu nagradu, to me osnažilo i ohrabrilo i hvala maslini za ovu nagradu”, kazala je Žurić i najavila neobjavljenu knjigu – “Bajka o vilinskom bilju u Crnoj Gori”.
 
Svoj tek objavljeni roman “Pustolovine jastuka Čarlija” Žurićeva je posvetila barskom Festivalu i poželjela da živi kao Stara maslina.
 
Na kraju programa, po tradiciji, u čast laureata, riječ su imali učesnici pjesničkog karavana jubilarnog Festivala “Susreti pod Starom maslinom” Rajko Joličić, Dragomir Dala Ćulafić, Velimir Ralević i Dragiša Simović.