Kultura

Puh Đorđe nam vraća ljubav prema prirodi

by Silvija Vukelić | 30:11:2016 | 13:55:37

U sklopu programa XXX “Susreta pod starom maslinom” u sali Dvorca kralja Nikole u utorak veče je promovisana knjiga “ Čudesni svijet puha Đorđa” autora Đorđa Vučinića.
 
U uvodnom izlaganju, Mila Čordašević upravnica biblioteke kazala je da je Vučinićeva prva knjiga za djecu, objavljena ove godine u izdanju podgoričke izdavačke kuće “Gligorije Dijak“ - “svojevrsna promocija Potarja, legendi ovog kraja i vraćanja čovjeka prirodi“.
 
“Opisujući značaj prirode, njegovanje prijateljstva i moć ljubavi u životu čovjeka, ovaj ekološko-epsko-fantastični roman na originalan način u formi umjetničke bajke, poručuje kako treba kod mladih naraštaja njegovati ljubav prema prirodi i ukazuje na važnost suživota svih živih bića na planeti”, kazala je Čordašević.

 
Moderator večeri mr Goran Radojičić, istakao je da “ova bajka šalje poruku o toleranciji i poštovanju različitosti, poštovanju prirode i njenih zakona“ i da bi se ova knjiga mogla uvrstiti u lektiru za osnovnu školu.
 
“’Čudesni svijet puha Đorđa’ je priča o neophodnosti suživota, ljubavi i razumijevanja bez obzira na interese i različitosti“ smatra Radojičić.
 
Autor je objasnio i zbog čega je odlučio da puh – životinja koja izgledom podsjeća na vjevericu bude glavna u knjizi.
 
“Puh je za mene bio konstantna zanimacija tokom svih ovih godina u kanjonu rijeke Tare. Ta životinja nije toliko promovisana u literaturi, a za mene je simbol održivosti, zanimljivosti i neustrašivosti. Svake godine me puhovi na neki novi način iznenade a i klinci ih obožavaju. Vole da jedu grožđe, pa je zato ime puha u knjizi Đorđe“, s osmjehom je pojasnio Vučinić.
 
Tri stvari su ga kako kaže inspirisale da napiše knjigu - ljubav prema prirodi, prema mašti i djeci. On je juče u OŠ “Meksiko” održao edukativnu radionicu “ Priroda, djeca, mašta - Učimo uz puha Đorđa.”

 
“Djeca žele da istražuju, maštaju i imaju želju za avanturom. Ova knjiga je jedna avanturistička priča za mališane o toj najvećoj tajni na svijetu –prirodi i beskrajnim nitima kojima nas ona veže i čuva kao jedno od svoje djece.”
 
Roditeljima Vučinić savjetuje da “potroše duplo više vremena sa djecom, a duplo manje para“ i da će njihova djeca ukoliko njeguju vezu sa prirodom biti bolji ljudi.
 
“Mislim da bi to bilo mnogo bolje. U tom slučaju ćemo odgajati djecu koja će biti pravi ekolozi i koji će ljubav prema prirodi nositi u srcu, a ne u kompjuteru ili lap-topu“ smatra Vučinić.
 
Na promociji su odlomke iz knjige čitale Maša Kovačević i Anastasija Jović učenice OŠ “ Kekec” iz Sutomora i Darija Pavlović iz OŠ “Anto Đedović.”

 
Žarko Vučinić je rođen 1972. godine u Beogradu, gdje je završio Šumarski fakultet. U studentskim danima bavio se ekološkim temama kao novinar na Trećem Kanalu RTS. U Crnoj Gori živi i radi od 2000. Bio je savjetnik za međunarodnu saradnju i portparol u Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede. Radio je na brojnim međunarodnim projektima iz oblasti šumarstva, zaštite životne sredine, lovstva, turizma, poljoprivrede i veterine. Napisao je preko 20 scenarija za kratke tematske filmove. Koordinirao je i kreirao predstavljanje crnogorskog sektora šumarstva i poljoprivrede na svjetskim i evropskim konferencijama. Izvršni direktor je nevladine organizacije “Udruženje za razvoj ruralnih oblasti i šumarstva – UROŠ” od 2014. godine. Radi na promociji kanjona rijeke Tare i okolnih planina putem putem edukacija magistrantima i doktorandima Fakulteta za zaštitu životne sredine i prirodnih resursa.