Kultura

Ćetković: Metafizička tema misterije čovjeka

by Dnevne novine | 02:12:2016 | 11:46:53

“Slikarstvo je način života, a život je sam po sebi jedno umjetničko djelo”, kaže crnogorski umjetnik Goran Ćetković, čiji su radovi izloženi u barskoj galeriji “Velimir A. Leković”, u okviru postavke pod nazivom “Glasovi tišine”.
 
Likovnoj publici u Baru Ćetković se predstavio sa 30 portreta rađenih u tehnici ulje i akrilik na platnu.
 
“Veoma sam zadovoljan što je moja 20. samostalna izložba, za mene na neki način jubilarna, organizovana u okviru zvaničnog programa proslave Dana Opštine Bar. Ovom prilikom se zahvaljujem publici - velikom broju ljudi koji je bio na samom otvaranju, a i onima drugima koji su kasnije obišli izložbu. Što se tiče komentara, oni su sjajni i od likovne kritike, kolega i publike”, u razgovoru za DN sumira utiske crnogorski umjetnik.
 
Kako objašnjava, još od akademskih dana okupira ga neiscrpna metafizička tema misterije čovjeka.
 
“U cjelini gledano, moje slikarstvo se bavi jednim pitanjem, a to je pitanje čovjeka, današnjeg čovjeka i opstanka njegovog duhovnog bića u svijetu u kome ljudske vrijednosti polako nestaju. U potpunosti se slažem sa mišljenjem jedne cijenjene istoričarke umjetnosti da su moje slike na jedan način vid umjetničkog otpora prema tim razornim pojavama u savremenom društvu”, kaže Ćetković.

 
A najveća vrijednost umjetnosti ne može se riječima objasniti, smatra naš slikar.
 
“Izazvati kod posmatrača žestoku emociju uz pomoć linije, boje... To je za mene suština umjetnosti”, tvrdi on i dodaje da sa umjetnošću čovjek nikada nijesam.
 
“Моје slikarstvo je jedan svijet koji je nastanjen različitim likovima i karakterima. To je galerija likova sa kojom svakodnevno komuniciram i nikada mi nije dosadno. Slikam, dakle postojim...”, navodi Ćetković.
 
Osvrćući se na stanje na crnogorskoj likovnoj sceni, umjetnik kaže da svaka scena ima prednosti i mane. U Crnoj Gori prostor je mali, a broj umjetnika veliki.
 
“U takvim okolnostima mislim da je za jednog mladog umjetnika najbitnije da vjeruje u to što radi i da istraje u tome. U umjetnosti najviše zavisite od sebe. Život je borba... Ako, recimo, padnete u more, u tom trenutku je najbitnije da li znate da plivate ili ne... Snaga nije u spoljašnjim prilikama nego u tome da li čovjek umije da vlada nad sobom”, zaključio je Ćetković.