Kultura

Izložba grafika Svetozara Dedića

by Ivanka Leković | 04:02:2017 | 16:52:17

U galeriji “Velimir A. Leković” sinoć je otvorena izložba grafika “Tuš reminiscencije” Svetozara Dedića. Otvaranju izložbe dugogodišnjeg pomorca prisustvovali su brojni Barani.

Direktor Galerije Milun Lutovac istakao je zadovoljstvo brojem posjetilaca, dodavši da je publiku u prostor izložbe muzikom uvela Natalija Vujošević, autorova unuka. “Umjetnik nije umjetnik po izboru teme, već po načinu njene obrade, što Dediću polazi za rukom” - istakao je Lutovac.


Glavni “krivac” za organizaciju izložbe, akademski slikar Muharem Muratović, kazao je da je do prije nekoliko dana “mislio da poznaje Dedića”. Međutim, ispostavilo se da ga ne poznaje toliko, jer je sasvim slučajno, na kafi kod njega, gotovo sakrivene našao radove koji su sinoć izloženi.
 
“Zajedno sa Milunom Lutovcem odlučili smo da ga večeras ‘izvedemo na sušenje’. Neka ne misli da će biti oslobođen, ovo mu je obaveza da nastavi” – rekao je Muratović.

Na Dedićevim djelima prepoznatljivo je da su rađena rukom pomorca. “Čitav život sam proveo na moru, 10-15 godina sam radio na kopnu. Pomorci su posebna sorta, vjerovatno najosjetljiviji radno sposobni ljudi priobalnog područja, iako na oko izgledaju strašno grubi. Ali oni pate, čitav život čeznući za porodicom, ljubavlju, tako da ta nit provijava kroz neko izražavanje, u ovom slučaju kroz moj crtež” - kaže on.


Ističe da slike, koje je radio godinama, nije imao namjeru nikome da pokazuje, niti da izlaže. Poklanjao ih je, doduše, dragim prijateljima, ali “desilo se onako kako ste čuli”. Sad mu je drago što slike ne stoje u nekom zapećku, prije svega zbog njegovih potomaka, posebno zbog petoro unučadi koje ima.

Za tuš, koji je prije svega teška tehnika, odlučio se iz praktičnih razloga, jer na brodu, kad valja, nije lako vsačuvati slikarski materijal. Ovu, izuzetno tešku slikarsku tehniku vremenom je savladao, što je vidljivo na njegovim radovima.

Izložba Svetozara Dedića biće u postavci do 17. februara.