Mozaik

VIDEO: Ana Kočović na takmičenju Look of the Year

by Vesna Šoškić; snimatelj Ivo Gojnić; montaža Adi Karađuzović | 23:10:2017 | 18:30:46

Šesnaestogodišnja manekenka iz Bara Ana Kočović predstavljala je Crnu Goru na svjetskom takmičenju “The Look of the Year" na italijanskom ostrvu Iskija, kod Napulja. Za nju je, kako je kazala za Radio Bar i Bar Info, to bila velika čast i istovremeno mogućnost za nove kontakte i saradnju sa poznatim dizajnerima.
 
Ana Kočović je odlična učenica Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole u Baru, a od 14. godine bavi se manekenstvom. Radila je gotovo sve revije u Crnoj Gori i okruženju, a internacionalni izbor “Lice godine”, na kojem su učestvovali predstavnici iz 50 zemalja, za nju je bio posebno iskustvo.

 
“Bila sam počastvovana što predstavljam svoju zemlju. Ovo je za mene prvo iskustvo ovakve vrste, puno događaja, puno divnih ljudi. Najviše sam se družila  sa kolegama iz bivših jugoslovenskih republika, ali i sa predstavnicima iz Poljske i djevojkom iz Brazila koja je na kraju i pobijedila. Želim da se zahvalim svojoj agenciji ‘Models Scouting Office’ i agentu Jeleni Ivanović, što su upravo mene odabrali za tako nešto. Bilo je naporno, puno obaveza, svaki dan je bio posebno isplaniran, ali istovremeno i glamurozno i lijepo. Imali smo i razne revije, snimali editorijale, prisustvovali gala večerama”, priča puna utisaka Ana Kočović, koja navodi da je manekenstvom počela da se bavi slučajno, na nagovor majke, a da je njena prvobitna preokupacija i ljubav modni dizajn. Pohađala je kurs manekenstva, a zatim odradila brojne modne revije u Crnoj Gori i Fashion Week u Srbiji, gdje će se pojaviti i narednog mjeseca, od 20. do 26. novembra.
 
“Baveći se manekenstvom zavoljela sam ovaj poziv, jer puno putujem upoznajem razne ljude i kulture, ali ipak, to će mi biti samo hobi , jer želim da studiram grafički dizajn. Manekensko iskustvo će mi svakako koristiti”, kaže Ana, koja smatra da su crnogorski dizajneri izuzetno dobri, a da je stil koji ona njeguje i preferira opuštena rock varijanta.

 
“Svi crnogorski dizajneri su veoma kvalitetni, a od inostranih najviše volim Gučija i Valentina”, istakla je Ana Kočović, koja je jedna od poznatih “barskih trojki”. Njen brat blizanac je košarkaš, a sestra bliznakinja se bavi modnom fotografijom.
 
Ana Kočović je višestruko talentovana djevojka, koja u slobodno vrijeme i slika, a nedavno je sa drugaricom Anastasijom Rusevič učestvovala i na međunarodnom ekološkom filmskom festivalu u Portugalu “Bgreen”, gdje su se plasirale u finale takmičarskog dijela sa svojim video filmom “Ako ne mi, ko?” i i “Ako ne sada, kada?”. Poruka filma jeste zaštita prirode i životne sredine.