Mozaik

Buksovci u barskom bioskopu – od oduševljenja do zgroženosti

by Darija Marđokić | 24:10:2017 | 12:47:42

Film “The Books of Knjige: Slučajevi pravde” od sinoć je počeo da se prikazuje u sali Doma kulture. Projekcije se daju u dva termina – 18 i 20 sati, a interesovanje publike je prilično veliko.
 
Dobro poznati humor “The Books of Knjige” ni ovoga puta nije izostao, a potvrda tome je i konstantan smijeh koji je odjekivao salom, iako su utisci nakon projekcije bili podijeljeni. Kao i u svakom drugom gradu gdje se film prikazivao, reakcije su varirale od oduševljenja do zgroženosti pojedinim scenama.

“Film je bio zabavan, tipičan humor Buksovaca, a i pored toga je bila baš zanimljiva krimi priča i akcione scene”, kazala je Milena.
 
"Prezadovoljna sam, jeste da postoji par scena koje nisu za svačije oči i uši, ali to su zapravo Buksovci“, objasnila je Nevena.

 

"Zgrožen sam i razočaran, očekivao sam nešto sasvim drugo“, istakao je Milan.
 
Filmovi poput “Slučajeva pravde” do sada se nijesu snimali na ovim prostorima, a  realizacija ovog projekta trajala je nekoliko godina. Pisac scenarija Aleksandar Radunović - Popaj kazao je da vole da provociraju i mijenjaju stvari, objašnjavajući da  je njihov film ozbiljniji  i žanrovski - nešto što ljudi od njih nisu očekivali.
 
Popaj je pred zvaničnu premijeru filma rekao da su mu reakcije manje važne, jer je siguran da je ovo proizvod koji tek treba da “proradi” i da mu treba malo vremena.
 
Režiser Zoran Marković je kazao da je film najkompleksniji projekat koji je organizacija "The Books of Knjige“ radila.
 
Film govori o dva hrabra ali nesposobna policijska inspektora koji pokušaju da dobiju odgovore na pitanja: Ko je ostavio leš na farmi kamiondžija od kojih se dobija najkvalitetnije mlijeko? Ko švercuje nelegalne tablete 'betangin'? Ko policajcima pali ruke? Zašto se pojavljuje zlokobni zec? Kakva je uloga raznosača pice? Koliko se sardina može dobiti ako se meso pravilno upotrijebi?

 
Osim članova organizacije TBOK, značajan broj regionalnih javnih ličnosti je uključeno u cijeli projekat.  Uloge u filmu, pored Buksovaca, tumače Nikola Kolja Pejaković, Zenit Đozić, Izudin Bajrović, Nebojša Glogovac, Tihana Ćulafić, Zoran Kesić, Sejdo Alijaj, Maja Stojanović, Branka Stanić...
 
Do sada je film dobio fenomenalne kritike. Na najpoznatijem svjetskom internet portalu - IMDB.com, koji se bavi filmskom umjetnošću, ostvarenje "Slučajevi pravde“ ima nevjerovatno visoku ocjenu, od čak 9,3 zvjezdica. To je rejting koja se formira na osnovu ocjena korisnika sajta.