Mozaik

Izvučene tajne slike velike bijele ajkule iz porodične arhive

izvor: podvodni.hr | 10:07:2018 | 13:14:55

Ovo su fotografije iz Nina, u Hrvatskoj, iz 1978. godine, do sada poznata samo u porodičnoj arhivi. Razlog je bio više nego dobar. Čuvala se sezona, i one jasno govore o tome kakva je bila svijest primoraca u netabloidno vrijeme kakvo je danas.

Mediji vole objave o morskim psima, a veliki bijeli morski pas je najveća senzacija, on donosi ekstremnu čitanost. Ove godine na portalima su bile objave o tome kako su snimljeni veliki bijeli morski psi u Italiji i Španiji (iako se u oba slučaja radilo o morskom psu zvanom mako, a ne velikom bijelom).


Te 1978. godine nije se puno objavljivalo u novinama. Ovaj veliki bijeli morski pas je ulovljen ispod Ninske ciglane, gdje se viđao danima prije, vjerovatno nije znao izaći iz lagune.

Morski pas je ošamućen dinamitom i traktorom povučen na obalu. Mještani su morskog psa odvukli daleko od pogleda turista i prošili vijest da je to bio obični modrulj, iako, naravno, nije bio.

Razlog je jasan: vijest o ulovu ne bi bila dobra jer je slikano tačno prije početka turističke sezone, iste godine kada je u bioskopima prikazivan popularni horor film “Ajkula” (“Ralje”).

(objavljeno uz dozvolu, i ljubaznošću sajta podvodni.hr)