Mozaik

VIDEO: Od Europe do Queena na gradskom korzu

Vesna Šoškić / Studio Petović / Adi Karađuzović / pr služba Barskog ljetopisa | 28:07:2018 | 15:13:18

Prema procjenama organizatora, preko tri hiljade ljudi je sinoć uživalo u revijalnom programu „Barskog ljetopisa“ – koncertu nazvanom „Rok opera“, u izvođenju novosadskog „Big Benda“ i orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.
 

„Koncert na Šetalištu kralja Nikole, koji je najavljivan kao veliki muzički spektakl, ne samo da je opravdao očekivanja, već se izdvojio, sudeći po komentarima mnogobrojne publike, kao jedno od dešavanja sezone, a svakako i jedino ove vrste u Crnoj Gori. Hitovi kao što su: 'Eye of the Tiger', 'we Will Rock You', 'Another Brick On The Wall', 'Stairway to Heaven', 'We are the Champions', 'Bohemian Rhapsody', 'Light my fire', 'I Love Rock&Roll', 'Proud Mary', ali i oni koji su obilježili regionalnu rok scenu, kao što je 'Par godina za nas', grupe EKV, samo su neke od pjesama koje su se sinoć mogle čuti u izvođenju šezdesetočlanog sastava, koji je predvodio dirigent Fedor Vrtačnik, jedan od idejnih tvoraca cjelokupnog projekta“, kaže se u saopštenju p.r. službe Ljetopisa.
 
„Ideja da se započne ova saradnja najprije je potekla od mene i direktora Opere Srpskog narodnog pozorišta. Imali smo srećnu okolnost da smo već posjedovali notni materijal i to iz 2008. godine, koji je rađen za jedno američko tržište. Spojili smo dva muzička subjekta i dobili rok operu. Ovo je velika priča postavljena prvi put na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, 12. januara, koja je od tog momenta bukvalno rasprodata sedam puta. Ovaj projekat, vjerujemo, ima sjajnu budućnost“, kazao je dirigent Vrtačnik, aranžer i vođa novosadskog „Big benda“.  
 

Ovaj koncertni program himni rok i pop muzike, obrađenih u operskom maniru, predstavlja ne samo ekskluzivan repertoar na ovim prostorima, zanimljiv sa aspekta kombinacije žanrova, već je i nesvakidašnji događaj na kome različite generacije i poklonici najraznovrsnijih muzičkih pravaca skupa pjevaju evergrin tekstove i oživljavaju duh jednog vremena zahvaljujući kome su imena rok grupa „Led Zeppelin“, „Pink Floyd“, „Deep Purple“, „Queen“, „Beatles“, Tina Turner... ušla u enciklopedije svjetske muzike 20. vijeka. 
 
„Priča o rok operi je jedna velika priča. Kad uđete dublje u nazive kompozicija, istorije izvođača, shvatite da se ne radi samo o muzici. Što se tiče odnosa prema publici, mi smo dužni da modernom, savremenom slušaocu ponudimo ovakvu vrstu programa, prilagođavajući se pritom njemu. Muzika nije stala u 18. ili 19. vijeku. Muzika teče, puno toga se konstantno dešava. Jednostavno moramo biti u toku, a rok opera to jeste“, dodao je Vrtačnik, najavivši da je u pripremi još jedan projekat ovakvih razmjera, koji će biti kombinacija opere i mjuzikla.
 

“Bilo je zadovoljstvo svirati , posebno na pomračenje Mjeseca, pored mora i pred divnom publikom. Uvijek je puno gdje god se pojavimo, a večeras je bilo famozno. Svi u orkestru smo dugogodišnji prijatelji, radimo kao jedan i zato imamo ovakav rezultat”, kazao je Zoran Šandorov, vokal, koji je naglasio da se radi o velikom ansamblu, koji izvodi najveće hitove. “Zato vodimo računa da imamo najboljizvuk, da je sve na vrlo visokom nivou, a takvo je i raspoloženje”, kazao je Šandorov.
 
Kao solisti sinoć, pred publikom iz više crnogorskih gradova, ali i gostima našeg primorja nastupili su: Danka Adamov, Renata Starović Petošević, Maja Andrić, Dragana Keler, Zoran Šandorov, Vojislav Malešev i Jelena Končar, solistkinja opere SNP. Koncert je organizovan u saradnji sa Turističkom organizacijom Bar i kompanijom „Rabbit Records“.
 
“Svaki od segmenata festivala imao je neki svoj, poseban trenutak. Večerašnji koncert je bio najposjećeniji i najspektakularniji događaj Ljetopisa. Rok opera je dokaz da može da se spoji umjetnost i zabava i da nije istina da široke narodne mase vole samo jednu vrstu muzike”, kazala je za Radio Bar i Bar Info direktorka Barskog ljetopisa, Ksenija Popović, koja je istakla da je taj koncert definitivno potvrdio napredak koji su organizatori željeli da naprave u muzičkom programu festivala.
 

“To je prepoznato i na koncertu Romana Simovića, na Festivalu horova, večeras na rok operi, a ubijeđena sam da će tako biti i na nastupu Vasila Hadžimanova”, kazala je Popović, i navela da je festival  ipak obilježila pozorišna produkcija "O miševima i ljudima" i da su reakcije publike, za sada odlične.
 
“Čini mi se da smo ove godine napravili  još jedan korak naprijed, a možda i više u odnosu na prošlogodišnji Ljetopis, ali o tome neka sudi publika. Prema ocjenama stručne javnosti, svaka selekcija je u umjetničkom i estetskom smislu visoko kvalitetna”, zaključila je direktorka Barskog ljetopisa Ksenija Popović.