Mozaik

Priča o pjesmi Mrzim decembar, duga više od 30 godina

by Željko Milović | 02:12:2018 | 12:15:06

Čim dođe decembar, i neminovni sjever zagrli naš grad, postane aktuelna pjesma iz osamdesetih, koju mnogi smatraju najboljom ikada objavljenom u gradu između slatke i slane vode.
 
A priča o njoj seže u 1986. godinu, i vrijeme kad je Bar već u 22:00 spavao mirnim snom pravednika, a najveća zabava bio bioskop.  
 
Barski bend “Ružin trn” je, nakon niza nesuglasica, ponovo bio u novom/starom sastavu, i pod novim imenom “Treći put” pokušavao da dođe u prvu ligu yugo-rocka, na mjesto koje mu je pripadalo, a koje, sticajem okolnosti nikada nije osvojio.  
 
Odlučili su se za ulazak u beogradski studio “Casablanca” i snimanje dvije autorske kompozicije. U odnosu na Zaječarsku gitarijadu i Subotički festival, gdje su s uspjehom nastupili, zvuk je bio mnogo mekši i vukao je na tada aktuelni “Europe” trend. Klavijaturista Neven Marković je isticao kako je imao muziku za "Mrzim decembar" u glavi, pa je zamolio tada mlađanog Gulu Pejovića koji je nudio saradnju, tek oformivši “Katapult”, da napiše riječi.
 
Gula je valjano završio posao i dao Nevenu tekst, a pjevač “Trećeg puta” Sančo Veljić ga je potom donekle prilagodio svom glasu.

Osnovnu melodiju su razradili Marković i gitarista Novak Noco Brajović, a brušenje pjesme je potrajalo više od mjesec dana, na probama, uz ostala dva člana: basistu Pera Purliju i bubnjara Iska Čobića.   
 
Članovi “Trećeg puta” su ozbiljno shvatili snimanje dva demo-snimka, pa je samo namještanje “Ludwig” bubnja trajalo dva i po sata, a Neven je donio “DX-7”, najsavremenije klavijature koje su se mogle iznajmiti u Beogradu. Puna tri dana odrađivali su te dvije pjesme (druga je bila "Glavom kroz zid)", a tonac je bio Cvele, Bajagin basista.
 

Novi život pjesme “Mrzim decembar” započeo je na drugom albumu “Katapulta” iz 1990. – “Ulica starog pjesnika”. Pripreman je skoro godinu dana u prostorijama Doma Kulture, a sniman u studiju RTVCG (producent i aranžer Dejan Božović). Tiraž ovog “Jugodiskovog” nosača zvuka bio je, po Gulinim riječima, između 32.000 i 40.000 primjeraka, a najviše primjeraka je prodato u Bosni. Činilo ga je devet kompozicija (među kojima i Cetinjski šaneri, Prolaze godine i Aco Borozan), a glavni vokal je bio Mićo Vujović. Pjesmu od tada "Katapult" ima redovno u svom repertoaru.
 

Numera “Mrzim decembar” našla se i u materijalu kojeg je Sančo, nakon raspada “Ružinog trna”, snimao u Beogradu sa članovima grupe “Generacije 5” snimao u Beogradu za sopstvenu ploču, koja ipak nije ugledala svjetlost dana.


Konačno, nalazi se i na materijalu koji je objavljen prošle godine za beogradski “Gold Music”. U pitanju je live album “Katapulta” sa snimcima iz Bara.  


I, kao i obično, svako preferira svoju verziju pjesme koja s uspjehom živi više od 30 godina.