Mozaik

Anastazijina revija u slici i riječi

| 13:11:2013 | 23:58:55

Prijestonica Cetinje i Nacionalna biblioteka “Đurđe Crnojević”, u utorak je organizovala modni događaj “Pod kapom Njegoševom”, autorski projekat istoričarke umjetnosti iz Bara Anastazije Miranović, povodom 200-godišnjice rođenja Petra II Petrovića Njegoša i Dana Prijestonice.
 
Autorka je predstavila kolekciju od 20 modela specijalno rađenu ovim povodom, koja je inspirisana duhovnom vertikalom Njegoševog lika i djela, epohom romantizma, tradicionalnim nacionalnim kostimom. Koncept događaja je u svim segmentima baziran na spoju tradicije i savremenog, pa će ekskluzivnim povodom rađena muzika, aksesoar, kao i odjevni predmeti nositi u sebi sublimaciju duha vremena ovih prostora protekla dva vijeka.
 
U programu je učestvovao mješoviti hor “Antivari musica” iz Bara, pod dirigentskim vođstvom mr Mira Kruščića, uz soliste na instrumentima: Dina Kukalj - violina, klavir - Ana Katjuševa, flauta - Marijana Kankaraš, gusle - Rajko Radović, pjevačica - Danica Nikić.
 
Aksesoar je autorski rad akademske umjetnice, vajarke Katarine Zlajić u kombinaciji sa originalnim nakitom Njeoševog vremena iz kolekcije terzije Vaida Turuskovića. Koreografiju događaja osmislila je Sonja Štilet, manekenke su studija “Da qui” iz Tivta i “National Style” iz Podgorice.