Mozaik

Još malo pa vidimo kometu

| 24:11:2013 | 00:41:54

Brojni astronomi snimili su kometu ISON koji će 28. novembra doći na najbližu tačku od Sunčeve fotosfere, a preživi li prolazak, dočekaće nas novi spektakl na nebu.
 
Dok se kometa ISON približava svom okretu oko Sunca, astronomi su dobili rijetku priliku da je fotografiraju sa Zemlje, ali i da čekaju kada će doći s druge strane.
 
“Izgleda prekrasno, a po količini svjetlosti ponaša se kao što smo i predvidjeli još u februaru” - rekao je za NBC astrofizičar Karl Battams, koji je član NASA-ine kampanje za promatranje komete.
 
I NASA-ina kamera H1 je snimila kometu, a na snimci, koja prikazuje Zemlju, Merkur i kometu Encke vidi se kako ISON ulazi u kadar u kojem se mogu uočiti i solarni vjetrovi.
 
Discovery prenosi kako najnoviji podaci pokazuju da se jedan ili više ledenih djelova odlomio od jezgra ISON-a. Za pet dana kometa će doći na najbližu tačku, samo 1,9 miliona kilometara, od Sunčeve fotosfere.
 
Kometa ISON dobila je i svoj kanal na Twitteru koji prikazuje najnovije vijesti, ali i sjajne fotografije brojnih astronoma.