Mozaik

Miriše kao ruzmarin

| 11:12:2013 | 23:29:32

Ko god je u Baru pravio ribu, na ovaj ili onaj način, zna da mu je “pod onavezno” da nabavi ruzmarin. Do prije petnaestak godina, svaka ulica na Topolici bila je ukrašena žbunovima ove aromatične biljke, ali se sada njeni zasadi mogu izbrojati na prste.

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) je višegodišnji ljekoviti i ukrasni zimzeleni žbun koji vodi porijeklo iz Sredozemlja (Francuska, Španija, Maroko, Tunis). U prirodi se najviše nalazi na osunčanim i kamenitim stranama morskih obala, a kao ukrasna biljka uzgaja se po vrtovima, parkovima i u saksijama.
 
Korijen ruzmarina je razvijen i razgranat i prodire duboko u zemljište. Visina žbuna varira od 1 do 2 metra. Listovi imaju vrlo kratku peteljku ili su sjedeći, dužine 2 do 3 cm, duguljasti i igličasti. Gornja strana listova je tamnozelene boje, a donja sivo-bijela. Između listova, na krajevima ogranaka razvijaju se sitni, plavilasti, atraktivni cvjetovi. U Baru cvjetanje počinje u drugoj polovini juna.
 
Glavna ljekovita materija ruzmarina je etarsko ulje, koje se dobija destilacijom pomoću vodene pare. Destiliše se svježe lišće i vrhovi grančica. List biljke se upotrebljava kao važan sastojak čajeva za poboljšanje apetita, djeluje pozitivno na tegobe u želucu, kod duševne iscrpljenosti, slabog sluha i vida, poboljanja rada jetre, za čišćenje krvi... Glavni je sastojak kolonjskih voda i drugih kozmetičkih sredstava.
 
U isparivačima etarska ulja ruzmarina pročišćavaju vazduh, a pogodna su i za inhalaciju, tj. pročišćavanje sinusa i pluća. Ublažava i tegobe nastale upalom grla. Za reumatske bolove u leđima ili zglobovima koriste se obloge sa etarskim uljima.  
 
Aromatična ulja od ruzmarina ne treba da koriste trudnice i osobe oboljele od epilepsije, a nije preporučljiv ni osobama koje pate od visokog krvnog pritiska.
 
Vratimo se na početak: ruzmarin se koristi u ishrani i nezamjenljiv je u pripremi jela od morske ribe - od brodeta ili čorbe, do spremanja marinade. Koristi se skupa sa limunom da “izvuče miris” iz ne baš svježe ribe - u činiju se iscijedi limun, stave se ribe i preko njih ruzmarin, te malo vode. Poslije sat vremena, neugodnog mirisa više nema.