Mozaik

Anastazijine Crnogorke na kotorskoj reviji mode

| 10:07:2015 | 12:33:15

Ovogodišnja osamnaesta po redu Internacionalna smotra mode u Kotoru biće u znaku najvećih imena modne industrije, rečeno je na pressu u hotelu “Podgorica”, a jedna od kreatorki koja će predstaviti svoje modele biće Baranka Anastazija Miranović.
 
Publici u Kotoru, prve večeri smotre, predstaviće se jedan od najvećih modnih dizajnera, Francuz, Žan Pol Gotje koji će predstaviti kolekciju visoke mode. Druge večeri, publika će moći da uživa u modelima italijanskog kreatora Antonija Grimaldija. Osim njih, punoljetstvo ovog najprestižnijeg modnog događaja u Crnoj Gori obilježiće i revija Anastazija Miranović, koja će svoju kolekciju predstaviti druge večeri.
 
Anastazija je specijalno tim povodom dizajnirala kolekciju pod nazivom “Crnogorka – vila gorska i primorska”, koja broji tridesetak modela rađenih u svili, satenu, plišu, brokatu, krznu, srebrnom i zlatnom koncu. Ona je svoje inspirativno uporište našla u crnogorskoj tradiciji, nacionalnom kostimu zlatovezu nošnje, kao i dobrotskoj čipki, koje kontekstuira savremenim estetskim pristupom.
 
Anastazijini modeli kreirani su za samovjesnu, sigurnu i ženu sa stavom, a odišu elegancijom i notom ekstravagancije.
 
Poseban pečat kolekciji daće Cetinjanka Mileva MIljanović koja izrađuje elemente tradicionalnog crnogorskog veza srmom na modelima i aksesoaru – tašnama, pojasevima, dugmadima, nakitu, a takođe joj je povjerena i izrada tašni.
 
Ono što ovoj kolekciji daje posebnost je model na kojem će se naći čuvena Dobrotska čipka – zaštićeno nematerijalno dobro Crne Gore, rad Nade Radović iz Kotora.
 

Određeni modeli biće upotpunjeni specifičnim rukavicama od kože za koje je zadužena poznata primjenjena umjetnica i dizajnerka internacionalne reputacije Evica Milovanov-Penezić iz Beograda, dok će za crnogorske srebrne ćemere i autentičan nakit koji će krasiti Anastazijinu reviju biti zaduženi Vaid i Nevina Turusković iz Podgorice. Mica Radunović iz Ulcinja radi ručni rad na modelima od srebrnog i zlatnog konca.
 
Najpoznatije crnogorske manekenke nosiće modele Anastazije Miranović, kao i aktuelna miss Crne Gore Nataša Novaković i bivše missice Ivana Milojko i Marijana Pokrajac. Modni studio “Still“ iz Bara zadužen je za realizaciju kolekcije, tivatski “Da Qui“ za koreografiju i muziku, kotorski frizerski salon “Isidora” za frizuru.