Mozaik

U ponedjeljak promocija albuma Akademie

by Silvija Vukelić | 19:04:2016 | 19:57:20

Barski bend “Akademia” u ponedjeljak, 25. aprila, u caffeu “Gvardia” za novinare i prijatelje organizuje predpromociju albuma na kome je 15 numera koje su stvarali od 2002. godine do danas.
 
Svoje vjernu publiku, pored remasterizovanih starih numera, obradovaće i novom pjesmom “Ako zaboraviš”, koju su danas premijerno imali priliku da čuju slušaoci Radio Bara, a koja osvaja “na prvo slušanje”.
 
“Pjesmu ‘Ako zaboraviš’ komponovao sam po tekstu Gorana Jankovića. U prvom dijelu pjeva Gajo Ugrenović, a u drugom Đorđe Milovanović iz ‘Aleks trija’. Kolege, ljudi koji su učestvovali u snimanju i oni koji su je čuli - oduševljeni su. Ova pjesma je prva na albumu i savršeno se naslanja na ostalih 14 koje smo remasterizovali u studiju ‘Gain’ Novaka Brajovića. To su instrumentali, i pjesme koje smo stvarali od 2002. godine, dakle od posljednje faze benda ‘Ponoćni ritam’ do ‘Akademie’ danas”, kazao je za Radio Bar i Bar Info Božo Gagović, frontmen “Akademie”.
 
Pored instrumentala koje su namjenski radili za projekte NVO Bubulj “Video razglednica Bara” i “Maslinarstvo Bara nekad i sad”, na albumu su i instrumentali – soundtrack filma “Za šaku priganica” (2002.), “Rumij” (2005.), te nedavno objavljeni “2000 Years  (Stara maslina)” i “Mal të Zi”. Tu su i pjesme “Magija” koju je 2012. otpjevao Davor Vučetić, “Kad ode ljubav” prva koju su ekranizovali 2014. i  novija “Ovo nije ljubav” iz 2015.
 
U novom ruhu su dvije autorske pjesme Miodraga Mikija Jelenića “Grad je širok kao more”, za koju će uskoro objaviti spot, “Tuga” iz 2012, ali i nešto starija “Noć bez kraja” autora Milenka Lokmera iz 2002. godine, kojom su prije nekoliko dana simbolički najavili izlazak albuma.
 
 
 
 
“To je stara pjesma grupe ‘Carlo V’ u kojoj sam ja nekada svirao bubnjeve, a jedna je od prvih barskih rock pjesama sa kojom sam imao kontakt. Snimili smo je kao ‘All stars’ 2002.godine u kućnim uslovima kod Milića Dragovića , vokali Željko Milović i ja, a programming je radio Marko Đurašević Mahoni. S obzirom da je to početni period ‘Ponoćnog ritma’ koji je preteča ‘Akademie’, smatrali smo da joj je mjesto na albumu. Snimak je remasterizovan da bi zvuk koliko-toliko primakli novijim snimcima”, kazao je Gagović.
 
Sa neskrivenim zadovoljstvom frontmen Akademie ističe da, iako je na albumu 15 numera, sasvim različitih stilova “tako objedinjeno, posloženo i remasterizovano, sve zvuči skladno i vrlo lijepo se stapa jedno s drugim”.