Mozaik

Mediteranski Festival plesa Bar Open 2016

by Željko Milović | 29:06:2016 | 07:02:10

Sedmi Mediteranski festival plesa opravdao je titulu najboljeg organizovanog festivala tog tipa u regionu. U predivnom ambijentu sportske dvorane „Topolica“ više od 1500 učesnika iz 41 plesne organizacije uzelo je učešće na međunarodnom festivalu koji su organizovali plesni klub „Habanera“ i „Barske mažoretke“.
 
Uigrane grupe i formacije pokazale su najbolje plesne koreografije, a sve je to u oba dana ocjenjivalo 17 sudija sa nacionalnom i međunarodnom licencom. Festival je od samog osnivanja međunarodnog karaktera, jer pored klubova i takmičara iz Crne Gore, nastupile su i njihove kolege iz Srbije, Rumunije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske i Hrvatske.
 
Prvog dana festivala predstavili su se mažoret timovi, plesni parovi i kategorija pčelica, dok je drugi dan bio rezervisan za kategoriju djece, juniora i seniora koji su se predstavljali u  plesnim disciplinama hip hop, street show, disco dance, latino, jazz, orijental, show dance.
 

Plesači „Habanere“ ostvarili su odlične rezultate, jer su u ukupnom plasmanu osvojili 12 zlatnih, 10 srebrnih i pet bronzanih odličja. U kategoriji plesnih parova - standardni i latino plesovi - prvo mjesto osvojili su: Matija Matković-Lena Nikolić, Jovan Pantoš-Bisera Nikezić, Lazar Novović-Radmila Novović, Leonid Filipov-Anastasija Davidova, dok su drugo mjesto osvojili Jegor Tarasov –Sofija Roknić (mlađi omladinci) i Uroš Bibić – Anastasija Glavičić (stariji omladinci).
 
U kategoriji mažoret plesa, prvo mjesto osvojile su seniorke za koreografiju sa pomponima, dok su drugo zauzele za koregrafiju sa štapom. Mlađa grupa mažoretki osvojila je dva druga mjesta, dok je treće mjesto pripalo Jani Božović-Chiari Kurtović (duo pompon), Jasni Arabelović-Dejani Petranović (duo štap seniorke) i Staši Buntić-Ivoni Šupić (duo štap juniorke).
 
Kad je u pitanju moderan ples, prvo mjesto osvojili su formacije „Uptown Funk“, „Sweet Latin“, „Dr. Dance“, hip hop grupa juniori, hip hop formacija juniori, Hana Turkmanović-Mia Vuković (duo pčelice) i Taisija Kharchenko (jazz dance solo juniori). Drugo mjesto osvojili su: grupa pčelice „Chunga Changa“, hip hop grupa seniori, street show grupa seniori „New York“, hip hop duo djeca Lena Nikolić-Dorjana Arabelović i Taisija Kharchenko (show dance solo junior). Treće mjesto pripalo je formaciji pčelice „Rio“ i formaciji juniora „Safry dance“.
 

Sudije su za oba dana festivala izabrale dvije najbolje formacije: hip hop formaciju iz Makedonije i seniorski tim „Barskih mažoretki“, kojima je pripao najveći pehar i novčana nagrada koju su obezbijedili „Cerovo“ i Turistička organizacija Bar. Pored dječjih butika „Junior“ i „Petar Pan“ koji su donirali nagrade za najmlađe, nagrade za kategoriju juniora i seniora obezbijedili su kozmetika „Oriflame“ i „Avon“, „Abordage Bar“ i cvjećara „Krin“. Organizaciju festivala podržali su hoteli „Princess“ i „Sidro“, „Prima Vista“ i štamparija „Barportal“.
 
Zadovoljstvo nam je bilo ugostiti do sada najveći broj takmičara, koji su bili dostojni reprezenti država iz kojih dolaze i pokazali pravi kvalitet kada je ples u pitanju. Pored uspjeha naših takmičara, popularizacije plesa na ovim prostorima, organizacija festivala je pružila afirmaciju Crne Gore kao turističke, sportske i kulturne destinacije.