Mozaik

VIDEO: Veče opere i fanki muzike na Ljetu sa zvijezdama

by Vesna Šoškić; photo: Anto Baković; snimatelj: Adi Karađuzović; montaža: Vladimir Orlandić | 06:08:2016 | 12:59:34

“Ljeto sa zvijezdama”, muzička manifestacija koju Turistička organizacija i opština Bar organizuju svakog petka nastavljena je koncertom klasične muzike i opere, koji je neočekivano, naišao na izuzetno dobar prijem kod publike. Uz orkestar Radovana Papovića nastupile su operske zvijezde iz Bara Aleksandra Vojvodić Jovović i Bojana Pejanović Kukić, kao i Vasa Stajkić iz Beograda. Veče je zaokružio, u fanki stilu, bend “Tata mata” sa vokalnom solistkinjom, takođe iz Bara, Renatom Perazić.
 
Impresivno je djelovala scena na koncertu u petak, na šetalištu kralja Nikole sa tridesetak članova orkestra maestra Radovana Papovića, a takav je bio i kompletan muzički doživljaj tokom večeri. Suprotno uvriježenom mišljenju, pokazalo se da klasična muzika ima mnogo više ljubitelja nego što se pretpostavlja, a ovaj iskorak, u žanrovskom smislu, koji je ove godine napravila Turistička organizacija Bar, kao pravi izbor.
 

“Srećan sam što je ovakva vrsta muzike naišla na ovakav prijem kod publike, što me oduševilo. Uživao sam sa orkestrom u ovakvom ambijentu, presrećan sam. Zahvalan sam Nedi Ivanović i TO Bara što je imala sluha da nas dovede na ‘Ljeto sa zvijezdama’, da rizikuje, jer ova muzika je uvijek mač sa dvije oštrice”, kazao je Radio Baru i Bar infu Papović koji je istakao da su za nastup u Baru odabrali najpopularniju muziku, koja je bila više zabavna i onda kada je nastala, od muzičke ostavštine kralja Nikole, preko Rosinijevih, Štrausovih i Verdijevih arija, kompozicija Džordža Geršvina do obrada naše etno muzike.
 
Sopran Aleksandra Vojvodić Jovović je drugi put gostovala na “Ljetu sa zvijezdama”, ove godine sa orkestrom poznatog dirigenta.
 
“Svaki koncert za mene je nešto predivno. Na sceni se najljepše osjećam i to je ostvarenje mojih snova, posebno u Baru, među svojima. Pjevala sam punim srcem i vidjeli ste, bilo je dosta publike koja je znala da otprati sve ove kompozicije, koje smo mi izveli, izlazili smo na bis, drago mi je što je publika zadovoljna i ja sam prezadovoljna”, kazala je lijepa operska diva Aleksandra Vojvodić Jovović.
 
Aplauzima i ovacijama publika je ispratila nastup Aleksandre Vojvodić, ali i Bojane Pejanović Kukić i Vase Stajkića.

 

“Osjećam se fenomenalno zato što je publika tako dobro reagovala na ovaj repertoar, srce mi je puno”, kazala je Bojana Pejanović, koja ovo ljeto provodi radno, a publika će je uskoro ponovo moći vidjeti na “Operosi” u Tivtu, 18. avgusta.
 
Bariton Vasa Stajkić već je gostovao u Baru.
 

“Drago mi je što sam ponovo ovdje. Bar zaslužuje ovako nešto, publika je lijepo reagovala i sve je bilo divno i profesionalno odrađeno”, istakao je Stajkić.
 
Koncert je zaokružio “Tata Mata bend”, predvođen sjajnim vokalom Renate Perazić, za koju je ovaj nastup u njenom gradu, ovog datuma bio poseban - posvećen velikom muzičkom umjetniku Igoru Peraziću, koji je preminuo prije dvije godine.

“Prošle su dvije tužne, najtužnije godine. Večeras sam pjevala zajedno sa Igorom, jer on je uvijek sa mnom i pjeva kroz mene. Pjevali smo srcem i dušom za naš Bar”, istakla je Renata Perazić.
 

Predivan koncert, svaka čast i izvođačima i organizatorima, oduševljeni smo - utisci su iz publike. Gost iz Beograda je kazao: “Prvi put sam na manifestaciji, a dvadeseti put u Baru. Ovo je nešto novo za ovaj grad i sve nas. Nadam se da će nas ovo oplemeniti i kultivisati, kao i podići nivo druženja, volio bih da neko i pleše”.
 

“Ljeto sa zvijezdama” ove godine je koncipirano tako da zadovolji muzičke ukuse širokog auditorijuma, zato je publika u prilici da čuje umjetnike koji pripdaju različitim muzičkim pravcima.
 
“Odlučili smo se  i za operu i džez i pokazalo se da smo bili u pravu. Uživali smo u jednoj izuzetnoj večeri klasične muzike. Izvođači su dobili više aplauza nego sve rok i pop zvijezde koje su do sada nastupile”, kazala je direktorka TO Bar Neda Ivanović.
 
Do kraja avgusta na popularnoj ljetnjoj muzičkoj manifestaciji nastupiće zvijezda narodne muzike Halid Bešlić i grupe “Katapult”, “Grim”, “O đila” i “Akademija”.