Mozaik

Najljepši oldtajmeri su iz Podgorice

by Darija Marđokić | 13:08:2016 | 11:21:09

Deveti festival starih automobila, u organizaciji Oldtajmer kluba “Ulcinium”, održan je u Ulcinju i Baru.

Centar okupljanja starovremenih automobila, kao i svake godine, bilo je šetalište na ulcinjskoj Maloj plaži, a nakon dvije godine pauze, oldtajmeri su se vratili u Bar, na Trg Vladimira i Kosare. Ove godine na „Oldtimer Festu“ učestvovalo je oko dvadesetak automobila sa prostora bivše Jugoslavije, najviše njih iz Crne Gore.

Brojni posjetioci su imali priliku da vide automobile marki „Mercedes“, „Opel“, „Pežo“, „Ford“, „BMW“, „Fiat“, „Zastava“, „Citroen“ i „Volkswagen“ od 1952. do ranih sedamdesetih, fotografišu se i upoznaju sa istorijskim razvojem automobilske industrije. Iako je svaki oldtajmer mamio uzdahe prolaznika, najveću pažnju privukao je najstariji među njima, „Opel Kapiten“, ali i mini auto, sa jednim vratima, dvosjed „BMW Isseta 300“ iz 1956. godine.

Novina na ovogodišnjem „Oldtimer Festu“ bile su nagrade za naljepše automobile, a sve tri pripale su Podgoričanima.

Prvo mjesto zasluženo je otišlo u ruke Radoša Cvijovića čiji je oltajmer bio upravo najstariji „Opel Kapiten“ kojeg ima desetak godina. „Kupio sam ga u Srbiji u veoma lošem stanju, a onda sam ga tri godine sam restaurirao, s obzirom da sam zanatlija te struke već 50 godina. Dosta sam napravio i ukrasnih djelova kojih nisam mogao nigdje da nađem, pa sam sve sam napravio i to u originalu“, kazao je Cvijović koji redovno učestvuje na ovakvim skupovima.

Drugo mjesto pripalo je Ivanu Nedoviću koji se predstavio „Mercedesom 190B“ iz 1960. godine. „Uvezao sam ga iz Njemačke prije desetak godina u solidnom stanju, s tim što sam dosta u međuvremenu uložio, što i zahtjeva svako oldtajmer auto. Ljubav prema oldtajmerima se javila zadnjih desetak godina otkako su prijatelji počeli tim da se bave, tako da sad i ja slobodno vrijeme koristim da provedem u sređivanju starih automobila“, objasnio je Nedović kome je ovo prva godina na „Oldtimer Festu“.

Treće mjesto osvojio je Dragan Laković koji je na Festivalu oldtajmera učestvovao sa dva automobila „Opel Rekordom“ iz 1966. godine i već pomenutim „BMW Issetom“ iz 1956. godine.

„BMW Issetu sam naslijedio od ujaka, djelovi su sačuvani, nešto smo pribavili iz Srbije, a na njemu sam radio 12 godina. U Crnoj Gori postoji samo još jedan ovakav primjerak koji nije kompletan. Imati oldtajmer je velika obaveza, svaki hobi iziskuje troškove i održavanje. O prodaji nisam razmišljao, ali su cijene paprene za njega. Dostiže dosta velik cijenu, preko 20.000 eura“, istakao je Laković.

Pehare najboljima uručio je predstavnik Uprave policije Sead Frljučkić, a svi učesnici dobili su zahvalnice za učestvovanje na ovoj manifestaciji.

Generalni pokrovitelj „Oldtimer Festa Ulcinj-Bar 2016“ je Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.