Mozaik

Akustična balada Akademie i Željka Milovića

by Silvija Vukelić | 26:10:2016 | 11:07:49

“Sanjaj, balerina” naziv je novog singla benda “Akademia”, koji su uradili u saradnji sa novinarom i publicistom Željkom Milovićem.
 
Tekst i muziku za ovu pjesmu, u kojoj je i glavni vokal, Milović je napisao davne 1990. “Tada sam je prvi put izveo. Čak je snimljena na nekoj kaseti, a akustičnu gitaru je svirao Zoran Krešić ”, prisjeća se Željko.

 
Frontmen "Akademie" Božo Gagović dodaje kako su već duže vrijeme željeli da snime stare akustičarske kompozicije, koje datiraju iz druge polovine osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog vijeka - vremena grupa "The Acropolyss band" i "Crni labud", u kojima su bili skupa.
 
“Zbog privatno-poslovnih obaveza nismo bili u mogućnosti da tu ideju ranije realizujemo. Napravili smo nekoliko demo snimaka u čuvenom podrumu i čekali da se kockice poslože. Prije nekoliko dana se ukazala prilika da snimimo jednu od tih pjesama u studiju. Izbor je pao na 'Sanjaj, balerina'. A i povod je bio lijep - gotova kompozicija bila je poklon za jedan rođendan”, otkriva Gagović.
 
“Božo je uzeo pjesmu u svoje ruke, promijenio je djelimično, nabolje, naravno, pa je dobila na melodičnosti, a nakon aranžiranja, i na dinamici. Instrumenti i zvukovi su se slagali na licu mjesta, u studiju, pa smo, iz časa u čas, dodavali još po nešto na akustične gitare: konge, bongose, violončelo, triangl... Tein glas za uvod i kraj...”, objašnjava Milović.

 
Novi singl je po riječima frontmena benda “logičan nastavak saradnje 'Akademie' sa regionalnim i crnogorskim muzičarima, te ljudima koji imaju kontakt sa muzikom”.
 
“Željko je ranije pjevao jednu pjesmu sa nama, doduše davno, tako da ovo nije ništa iznenađujuće. Sudeći po reakcijama za ovaj posljednji rad, reklo bi se da ćemo još ponešto snimati. Jer, zima je duga, a naše raspoloženje sjajno. Uostalom, ja sam poslije petog slušanja gotovog proizvoda rekao: 'Gospon Miloviću, ja slabo sviram akustiku, a ti nisi Coverdale, al' ovo zvuči sjajno!', s osmjehom kaže Gagović za Bar Info.
 
Pjesma "Sanjaj, balerina" snimljena je u studiju "Industrija zvuka" Milića Dragovića u Baru. On je ujedno i producent, a na snimku je i maestralno producirao udaraljke.
 
“U projektu je učestvovala i naša mlada koleginica Tea Šufta, koja je na lijep način otpjevala svoju dionicu. Snimatelj je bio Robert Fajht. Atmosfera u studiju je tokom ta dva dana snimanja zaista bila fenomenalna ” ističe Gagović.
 
Nakon uspješne ljetnje sezone sa mnogo svirki, "Akademia", kako Božo kaže, "nastavlja nesmanjenom žestinom” i gotovo svi termini za dug period su rezervisani. Sviraju uglavnom u Podgorici, Budvi i Danilovgradu tri puta sedmično. Već počinju da pristižu i ponude za novogodišnje nastupe. Bez obzira na sve obaveze oko svirki, autorski rad ne zapostavljaju.

 
“Trenutno snimamo neobičnu pjesmu ‘1000 godina’ sa crkvenom tematikom. Za ovu numeru iz predstave o Svetom Jovanu Vladimiru, po tekstu Ksenije Milosavljević, muziku je pisao Saša Basarab. To će biti treći singl za novi album, poslije remiksa za ‘Ako zaboraviš’ i ‘Sanjaj,balerina’. Čim to završimo, počinjemo da snimamo kompoziciju ‘Gorko vino’ našeg druga i kolege Bobana Mijovića.Tako da će i u tom smislu zima biti interesantna”, najavljuje Gagović.

U razgovoru za Bar Info otkrio je da je pri kraju montaža video spota za pjesmu "Grad je širok kao more" i instrumentala "Malit te zi" koje realizuju u saradnji barskom video produkcijom “Bubulj”, pa će ovaj po mišljenju mnogih, najbolji crnogorski klupski bend, publiku uskoro obradovati i sa dva nova spota.