Mozaik

Bane Lokner o Vanji Orlandiću

| 14:12:2016 | 15:28:10

Na muzičkom sajtu TMM (“Time Machine Music”) poznati beogradski muzički kritičar Branimir Bane Lokner prezentovao je album barskog gitariste Vanje Orlandića “What’s Happening?”.
 
Na stranici se pod odrednicom “instrumental rock – Montenegro” nalazi ovaj tekst:
 
Iz Bara dolazi gitarista Vanja Orlandić, koji već nekoliko godina kontinuirano u sopstvenoj režiji i homemade varijanti snima muziku, koja se može čuti, skinuti i “pogledati” na njegovoj bandcamp strani.

Poslednje aktuelno ostvarenje je “What’s Happening?” sa 10 realizovanih/snimljenih numera. Gospodin Orlandić je gitarista izuzetno lirskog i emotivnog senzibiliteta. Prezentovani materijal predstavlja neko njegovo autorsko viđenje instrumental rocka, kroz kojeg se provlače razni drugi elementi.

 
Atmosferičnost predstavlja ključnu karakteristiku priređenih songova, kao i pomenuta liričnost, a raznolika i raznovrsna motoričnost i dinamika priređenog materijala takođe na vrlo jasan način definišu autorski i aranžerski pogled na samu muziku. Inače, kada smo već kod pomenutih aranžmana, na 6 numera imao je značajnu asistenciju od Nemanje Bečanovića, koji je takođe bio zadužen za mix i produkciju.
 
Po ličnom afinitetu izdvojio bih tri teme sa “What’s Happening?” izdanja, a to su: “Minijature In D”, “Šumadija” i “Blossom Fields”. Numera “Dancing Flames” je urađena u sviračkoj seshn saradnji sa Aleksandrom Orlandićem.
 
Vanja Orlandić takođe na jedan interesantan način nasnimava gitare, ali pomenuta atmosferičnost po mom mišljenju predstavlja važan i neizostavan adut njegove izvođačke i autorske poruke. Ne budite lenji i informišite se o gitarističkim “akcijama” Vanje Orlandića.