Mozaik

Press Grimma u KIC-u, predstavljen novi video spot

by Željko Milović | 16:12:2016 | 16:36:08

Danas je u multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović“ u Podgorici organizovana press-konferencija barske grupe „Grimm“, posvećena drugom albumu „Iza tišine“ i najavi koncerta koji će biti održan u srijedu na istom mjestu. U okviru pressa je promovisan i novi spot za pjesmu „Spuštam se“.
 
Medijator pressa, novinar i književnik Željko Milović istakao je kako je grupa, „nevezano imala dva ili samo jedno 'm' u nazivu, dokaz tvrdoglave istrajnosti da se ostavi trag na muzičkom nebu Crne Gore, na sebi svojstven način, bez povlađivanja prijemčivim muzičkim strujama“.
 
„'Grimm' je uvijek imao autentičan stil i vrlo proifilisanu estetiku lirike i melodike. Nikada nije išao u zagrljaj trendovima i komercijalizaciji, već uvijek prema visokim standardima kompozicijske strukture i smislenih, često poučnih i sociološki orijentisanih tekstova, slikajući jedno doba, jedno društvo u periodu promjene, popularno nazvane tranzicije, od jednog ka drugom društvenom profilu. Zbog svega toga za većinu poluobrazovanog svijeta, niskih kulturnih navika, ruralnog odgoja i shvatanja, 'Grimm' je ostajao čudan, neshvatljiv, pa i neprijatan, jer je uvijek sipao istinu ili sofisticiranu estetiku koja je prijemčiva razvijenim društvima. Stoga se može reći da je 'Grimm' stigao u dobrom trenutku, ali na pogrešno mjesto i ostao zaglavljen u čardaku ni na nebu, ni na zemlji. Kako je oduvijek imao i nešto bajkovito, mistično, pa i samim imenom asocirao na braću Grim, tvorce najpoznatijih bajki, bend je ostajao negdje na granici stvarnosti, prisutan, ali nikad odomaćen i potpuno prihvaćen“, istakao je Nebojša Đukanović, alfa i omega ovog benda.
 
Milović je potencirao da album „Iza tišine“ predstavlja drugačijeg, zrelijeg Đukanovića, čiji je muzički izraz obogaćen drugačijim sferama muzičkog interesovanja: „To jeste još uvijek prvi i valjda jedini gothic band Crne Gore, ali na albumu ima mnogo toga što je odavno napustilo tamne šume ovog pravca“

 
„Ovo je tek drugi oficijelni album grupe koja postoji od 1999. godine i namijenjen je profilisanoj publici, odnosno otvorenim intelektualcima i mladima širokih interesovanja... Nikako nije instant površan i eksplicitno direktan, kakva je moderna muzika koja drži tron na ovim našim balkanskim prostorima. Zbog toga je, kako ga nazvaše, to 'dragulj u kućnoj kolekciji', koji će trajati mnogo duže nego bilo koji skupi i projektovani trend jer 'Grimm' nudi vanvremensku muziku, bajkovite melodije i opasno iskrene i istinite tekstove. Ko se u njima pronađe, imaće u čemu da uživa, a ako ne - ionako 'Grimm' nije za njega“, bio je izričit Đukanović.
 
Ivana Janković  je u „Grimmu“ od finaliste intro-karaoka postala odličan vokal koji suvereno vlada melodijom.
 
„Nije teško pjevati kad nešto voliš i iza čega stojiš svim srcem. Preostaje samo da publika u Crnoj Gori vidi kako ove pjesme moćno zvuče uživo, a prva naredna prilika biće već u srijedu, u Podgorici. Karte se prodaju u  'Irish Pubu', a odziv zainteresovanih je dobar“, istakla je Janković.
 
Basista Dragan Miljanović, nekada član grupe „Krug“, zadovoljan je kako bend zvuči: „Osim nas troje, u grupi su i Marko Šoć na bubnjevima i Dario Mršić na klavijaturama, i svako je na svoj način pridonio dorboj grimmovskoj zvučnoj slici. Potrebno je da se album 'prosvira', pa da širi krug slušalaca shvati o kakvom materijalu je riječ“.
 
Vokal, gitarista, tekstopisac, kompozitor i aranžer benda Nebojša Đukanović naveo je da je album sniman u „Midnight studiju“ u Lazarevcu, s jeseni 2015. godine, u produkciji Borisa Šurlana, zatim u „Krug studiju“ februara/maja 2016. te u „Basement studiju“ sa producentom Ivanom Perovićem.
 
„Realizaciju CD-a su pomogli mnogi prijatelji, predvođeni Luizom Zlatović, koja je u Kanadi i USA prikupljala sredstva za snimanje i produkciju albuma, a izdavanje su omogućili Pavle Goranović i Ministarstvo kulture Crne Gore, kao i naš sugrađanin Damir Rašketić i Ministarstvo finansija Crne Gore.  Album se nalazi na prodajnim mjestima izdavačke kuće 'Miner recordings' u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Švajcarskoj, a po riječima eminentnih stručnjaka iz oblasti muzike i produkcije, riječ je o jednom od najboljih ostvarenja koje je ikada došlo iz Crne Gore. No, kako je najteže biti pop u svom selu, 'Grimm' je imao kultni status bez prave šanse da bude opšteprihvaćen. Nikada nijesmo pripadali klanovima koji omogućavaju podršku i prosperitet, iako smo bili jedini učesnici svih takmičarskih serijala 'Montevizije' i uvijek iz njih izlazili sa po jednim hitom ('Začaran', 'Uspavanka', 'Kada ona ljubi te', 'Rijeka mog sna')“.

 
U sklopu press-konferencije prikazan je premijerno video-spot „Spuštam se“, drugi sa aktuelnog albuma „Iza tišine“. Već je gotov i spot za „Aquarius“, a u planu je i izrada video-klipa i za „Endless Mission“.