Mozaik

Đukanović: Prelazak iz jedne dimenzije u drugu

| 22:02:2017 | 10:06:18

Za on-line magazin sedmica.me, Nebojša Đukanović je objasnio kako je nastao prvi hit singl sa novog albuma grupe “Grimm” – “Endless Mission”
 
Bila je to godina 1992, početak rata i trenutak kada se iz korjena mijenjao jedan svijet, a da toga tada nismo bili svjesni. Studentski dom “Žarko Marinović”u Zemunu, u čijem sklopu je i Viša medicinska škola, bio je moje tadašnje mjesto stanovanja i studiranja. Sjećam se da sam tih mjeseci ubrzano napredovao na svim poljima: muzičkom, obrazovnom , emotivnom, filosofsko-ezoterijskom… Dakle, vrlo eksplozivan i dinamičan period života, jedan od najinteresantnijih i najdramatičnijih.
 
Te godine su izašli vanvremenski hitovi kakvi su: “November rain” od “Guns and Roses” i “Nothing else matters” od “Metallice”, ali pravi povod je pjesma mog kompanjona Dejana Sekea, koja me inspirisala da počnem da razmišljam na esencijalan način o prirodi muzike. Naime, tada sam još uvijek bio zadrti “metalac” i teško inficiran grunge stilom (“Alice in Chains”, “Soundgarden”…), a ovo je označilo moj povratak korjenima.
 
Tematski je bila vezana interesovanjem za teme života poslije smrti i prelaska iz jedne dimenzije u drugu. Melodijski je izašla u trenu za jednu noć kao lijevak iz duše, a i dan danas te harmonije su okosnica mojih pjesama. Sjećam se da su tadašnji komentari bili da ću jednom sa njom napuniti Wembley stadion… Ali, naravno, snovi su tada bili neosnovani i vatreni, kao i sama neuhvatljiva mladost.
 
I kako to u životu obično biva, pjesma je zaspala u mojim sveskama, zaboravljena i ignorisana dugi niz godina, sa tendencijom da se nikada ne snimi, sve dok u “Grimm” nije stigla Ivana Janković, koja je već na demou dala pjesmi potpuno novu dimenziju. Dakle, “Endless Mission” je čekala Ivanu, a Ivana je sačuvala od zaborava na maestralan način i darivala svima koji još uvijek tragaju za smislom i ljepotom ljubavi i života.