Sport

VIDEO: Press povodom Bar Basketball Cupa

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 13:03:2017 | 18:26:36

Opština Bar od 16. do 18. marta organizuje humanitarni, internacionalni košarkaški turnir “Bar Basketball cup” za kadete do sedamnaest godina. Na turniru će učestvovati ekipe “Real Madrida”, berlinske “Albe”, “Fenerbahčea”, “Mornara”, “Budućnosti”, “MNE team” iz Nikšića, te kadetske reprezentacije Izraela i Crne Gore. Sav prihod od ulaznica i donacija namijenjen je izgradnji Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama u Baru.
 
Predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić kazao je na današnjoj press-konferenciji u Sportskoj dvorani "Topolica" da je ideja za turnir potekla od prijatelja grada i nekadašnjeg poznatog sportiste Damira Radončića, a da je organizaciji turnira doprinjela i sveukupna pozitivna atmosfera zahvaljujući uspjesima KK “Mornar”.

 
“Sam sastav turnira garantuje kvalitet i već postoji veliko interesovanje, ne samo građana Bara, već i šire. Nama u gradu čini veliko zadovoljstvo što ćemo biti njegovi domaćini. Zahvaljujem se svim sponzorima i  Damiru Radončiću koji nam je pomogao da se ovaj turnir organizuje u Baru. Ja se nadam, tako smo se i dogovorili da ovo postane tradicionalan turnir. Zadovoljstvo je veće, jer sav prihod od turnira namijenjen je izgradnji Dnevnog centra u Baru za djecu sa posebnim potrebama", istakao je prvi čovjek barske Opštine dr Zoran Srzentić.
 
Glavni administrator Opštine i poznati sportski radnik Zoran Radojičić istakao je da će ovaj vikend biti upamćen po tome što se prvi put u Crnoj Gori održava internacionalni turnir u košarci mlađih kategorija.
 
"To je moguće, ne samo u košarci, već i rukometu, odbojci, atletici, jer Bar raspolaže svim potrebnim kapacitetima za organizaciju ovakvih sportskih manifestacija", istakao je Radojičić.

 
Inicijator turnira, bivši rukometaš Damir Radončić naglasio je da organizacija nije bila laka, jer se radi o svjetskim brendovima koji imaju isplanirane obaveze i učešća na takmičenjima godinu dana unaprijed. 
 
"Svi koji prate košarku znaju rasporede ekipa i da nije bilo lako uskladiti termine. Uspjeli smo zahvaljujući i KK Mornar koji je izbio u prvi plan, ne samo u Crnoj Gori već i u Španiji gdje je igrao protiv Tenerifa. Izuzetno mi je drago što sam jutros dobio informaciju da je Real madrid TV, koja se gleda u cijelom svijetu, zainteresovana da prenosi sve utakmice sa ovog turnira, što je za promociju grada velika stvar.Zahvaljujući opštini Bar sve smo uradili veoma dobro, a poseban značaj turniru daje i humanitarni aspekt", istakao je Radončić. 
 
Za kadetsku reprezentaciju Crne Gore iskustva sa turnira  biće dragocjena, tim prije što nas u avgustu očekuje evropsko kadetsko prvenstvo u Podgorici, kazao je selektor  kadetske košarkaške reprezentacije Mladen Ostojić.
 
"Ovo je velika stvar za Crnu Goru i crnogorsku košarku što se organizuje ovakav turnir. Naša reprezentacija je godišta 2001/2002. i prvi put se okuplja. Ovaj turnir se idealno uklopio meni i saradnicima, da pred prvevenstvo u Podgorici isprobamo što veći broj talentovanih igrača.Zato smo u Bar doveli 18 igrača i radujem se da ćemo imati uvid u spremnost naše ekipe i pokušati da dođemo do što boljeg kvaliteta", istakao je Ostojić.
 
Generalni sponzor turnira je kompanija M-tel, a podržali su ga i Luka Bar, Port of Adria, JP Regionalni vodovod i direktor Goran Jevrić, Merkator-CG, HD Laković, TO Bar, MPP "Jedinstvo" iz Užica, kompanija “Voli”.

 
Mladen Cerović, direktor sektora marketinga i prodaje u M-telu kazao je da ova kompanija dugo i veoma uspješno saradjuje sa opštinom Bar, koja je krunisana nizom velikih i značajnih projekata, kao što je i ovaj.
 
"M-tel duže vrijeme prati i košarkašku reprezentaciju Crne Gore, kao jedan od generalnih sponzora. Na sve to se nadovezao i veliki uspjeh KK ‘Mornar’. Bar je grad sporta koji je iznjedrio veliki broj vrhunskih sportista i vrhunskih košarkaša, među kojima je i Nikola Vučević i još nekolicina NBA igrača. M-tel želi da pomogne svima koji su talentovani i uspješni. U M-telu svi imaju prijatelje, a mi se u Baru osjećamo posebno prijateljski”, istakao je Mladen Cerović.
 
Turnir će biti otvoren u četvrtak, kada će biti odigrane i prve utakmice. Ulaznica za cjelodnevni program je dva eura.