Sport

VIDEO: Humanitarni košarkaški turnir okupio buduće zvijezde

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 17:03:2017 | 14:58:10

U sportskoj dvorani “Topolica” u Baru u toku je humanitarni, internacionalni košarkaški turnir za kadetske ekipe, koji je otvoren sinoć. Turnir je okupio najznačajnije evropske košarkaške klubove, a prvi utisci i domaćina i učesnika najavljuju atraktivno sportsko nadmetanje, ali i uspjeh takmičenja sa humanitarnog aspekta.
 
Bar je na internacionalnom, košarkaškom kadetskom turniru okupio najpoznatije evropske i domaće klubove, čime je nastavljena dobra sportska atmosfera u gradu pod Rumijom, nakon uspjeha domaćeg “Mornara”. Ovo takmičenje, koje uz podršku prijatelja organizuje Opština Bar, dodatno privlači pažnju zbog njegove humanitarne misije. Turnir, sa kojeg je sav prihod namijenjen izgradnji Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama u Baru, otvorio je predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić.

 
“Očekujem sportsku i vitešku borbu. Veliki uspjeh je već to što smo ovih dana u Baru domaćini velikim evropskim timovima i najboljim mladim timovima u Crnoj Gori. Ovdje su ‘Real Madrid’, ‘Alba’, ‘Fenerbahče’, pa kadetska reprezentacija Izraela i Crne Gore, ‘Team’ iz Nikšića, ‘Budućnost’ i ‘Mornar’. Naši mladi košarkaši imaće priliku, ne samo da se druže, nego da igraju protiv najboljih evropskih košarkaša iz te generacije i da uče od njih. Mislim da će to za sve biti jedna velika inspiracija, doživljaj i jedna velika i lijepa uspomena”, kazao je dr Srzentić, koji je istakao da je za ovakav turnir potrebna dobra organizacija, ali i podrška prijatelja grada i košarke.
 
“Mislim da je osnov svega uspjeh ‘Mornara’, ovogodišnji i prošlogodišnji, to je doprinijelo izvanrednoj atmosferi u gradu, koji je počeo da živi za košarku. Nadam se da ćemo iduće godine, uz ove četiri, dovesti još dvije ekipe iz samog evropskog vrha, a raduje posebno podatak već na samom početku, da su sve ulaznice otkupljene za čitav turnir od strane organizatora, prijatelja, Đoka Pavićevića, tako da mogu već reći da je turnir uspio”, kazao je prvi čovjek barske Opštine dr Zoran Srzentić. On je pozvao barsku publiku da uživaju u dobroj košarci i pozitivnoj atmosferi.
 
Prvog dana takmičenja “MNE Team” iz Nikšića savladao je “Budućnost”, kadetska reprezentacija Crne Gore pobijedila je “Mornar”, “Real Madrid” “Albu”, a “Fenerbahče” reprezentaciju Izraela.
 
Za turnir vlada i veliko medijsko interesovanje, a sve utakmice live stream prenosi španska “Real Madrid Televizija”.
 
Ruben Sančez, trener “Real Madrida” očekuje osvajanje turnira, uprkos jakoj konkurenciji.
 
"Grad i Crna Gora su veoma lijepi. Prvi put smo ovdje i srećni smo zbog toga. Želim da uživamo ovdje i ja i moja ekipa, ali i sve ostale, kao i publika, da se predstavimo  u najboljem svijetlu. Naravno da želimo da osvojimo turnir, ali je konkurencija jaka, pokušaćemo”, kazao je Sančez.
 
Dragan Ivanović, direktor mlađih selekcija “Budućnost Voli” i trener berlinske “Albe” Vladimir Bogojević  podijelili su sa novinarima pozitivne utiske i dobre vibracije koje vladaju i u sportskoj dvorani "Topolica" i u gradu.

 
“Veoma mi je drago što smo učesnici ovog turnira. Moram da kažem već prvog dana da je organizacija sjajna, vjerujem da će tako biti svih dana. Naš tim je izgubio prvi meč, ali rezultat je nebitan, važno je učestvovati, a nadam se da ćemo se i popraviti”, kazao je Radio Baru i Bar Infu Dragan Ivanović, koji je prvi put u barskoj sportskoj dvorani, za koju smatra da ima odlične uslove za nadmetanja.
 
“Radujemo se, ovdje smo već stekli veoma pozitivne utiske, dobrodošlica je fantastična”, kazao je Vladimir Bogojević, trener “Albe”, koji je naglasio da će ovaj turnir biti ideja vodilja za neke naredne mečeve, jer je konkurencija dobra. “Naš play-off je u aprilu i za nas je veoma važno da igramo na ovom turniru u Baru”, istakao je Bogojević.
 
Danas sve ekipe igraju mečeve drugog i trećeg kola, a sjutra od deset sati slijedi doigravanje za plasman.