Sport

VIDEO: Okončan košarkaški humanitarni turnir

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 20:03:2017 | 16:57:15

Pobjedom kadetskog sastava “Real Madrida”, u Baru je, nakon 18 odigranih mečeva, završen  međunarodni humanitarni turnir “Bar Basketball Cup”, koji je organizovala lokalna uprava. Sve ulaznice za trodnevne mečeve su prodate, a uz dosadašnje, očekuje se još donacija pojedinih firmi, privrednih kompanija i pojedinaca. Prihod sa turnira namijenjen je izgradnji Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama u Baru.
 
Atraktivni košarkaški, kadetski turnir koji je okupio neke od najvećih evropskih klubova bio je pravi sportski praznik u gradu pod Rumijom, a dodatno pozitivnoj atmosferi doprinijela je njegova humanitarna dimenzija. Zadovoljni su i organizatori i učesnici.

 
Trener pobjedničke ekipe “Real Madrida” Ruben Sančez kazao je Radio Baru i Bar Infu  da je iznenađen kvalitetom turnira i da su uprkos tome i zgusnutom rasporedu utakmica uspjeli da pobijede. On je istakao i dobru organizaciju i srdačnu dobrodošlicu.
 
“Od prvog momenta ovdje smo se osjećali kao kod kuće. Divno nam je bilo u hotelu ‘Princess’, ovdje u sportskoj hali, ljudi su bili ljubazni, od sponzora do organizatora, svi su nas ispoštovali na maksimalnom nivou i veoma smo zadovoljni svime što smo ovdje doživjeli”, kazao je Ruben Sančez.
 
Među brojnim gostima na turniru bio je i čuveni svjetski, košarkaški trener Pini Geršon, koji je trenutno generalni menadžer nacionalnog tima Izraela. Bio je prijatno iznenađen atmosferom i uslovima na turniru u Baru.
 
“Ovo je prvi put da sam sa kadetskom reprezentacijom Izraela na turniru i ispratiću većinu koje ćemo igrati. Bio je vrlo dobar turnir, na kojem nijesu učestvovale sve reprezentacije, ali bilo je sjajnih klubova. Uslovi su odlični, od sale, domaćina do internacionalnih sudija i kvalitetnih rivala. Za našu reprezentaciju ovih nekoliko mečeva znači puno, u sklopu priprema za iskušenja koja nas očekuju”, rekao je, između ostalog, legendarni trener.
 
Inicijator humantarnog košarkaškog turnira, sa kojeg je sav prihod namijenjen izgradnji Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama, je nekadašnji poznati sportista Damir Radončić, a glavni organizator i pokrovitelj Opština Bar.
 
Presrećan sam i prezadovoljan, jer, kao što sam rekao na početku, bilo je veoma teško dovesti ovakve ekipe i brendove u jedan mali grad. Zato sam i njima zahvalan što su izdvojili vrijeme i opredijelili se za nas, jer imaju pozive i iz drugih, velikih evropskih centara. Zadovoljan sam što sam u tome uspio zahvaljujući svojim poslovnim i prijateljskim vezama”, kazao je Radončić i istakao kako je važno što se učesnici nisu pokajali.

 
“Oduševljeni su hotelom ‘Princess’, čije osoblje nam je bilo non-stop na usluzi, hotel je u blizini sportske dvorane, zadovoljni su i uslovima u sali, kao i dobrodošlicom i domaćinskim odnosom grada, ‘Mornara’ i trenera Đorđija Pavićevića. Ovo je pionirski projekat, nadamo se da će turnir postati tradicionalan i veoma zahvaljujemo gradu Baru na razumijevanju i podršci . Za naše mlade košarkaše bilo je važno da na ovakvom turniru izmjere snage, a za sve nas je još važnije što će u Baru biti izgrađen Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama”, naglasio je Damir Radončić.
 
Potpredsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je istakao da je gradu i građanima Bara “bila izuzetna čast i posebna privilegija da imaju ovakve ekipe i da na ovakvom takmičenju mogu da pozavide i mnoge seniorske ekipe”.
 
“U pregovorima smo sa Damirom Radončićem da ovakav turnir bude tradicionalan i da narednih godina vidimo i dočekamo u Baru i još neke značajne evropske klubove”, istakao je potpredsjednik Raičević.

 
Trener barskog “Mornara” Đorđije Pavićević, poznat i kao izuzetni humanitarac, i ovoga puta dao je svoj lični doprinos razvoju sporta u Baru, ali i jednoj plemenitoj i donatorskoj akciji.
 
“U Baru se nastavlja sjajna košarkaška priča, na vrhunski završetak ABA lige nadovezao se ovaj turnir, sigurno jedan od najkvalitetnijih u Evropi. Mi koji se bavimo sportom i košarkom možemo biti izuzetno zadovoljni talentom i potencijalom naših mladih ljudi. Sada je na nama trenerima da radimo još bolje i stvorimo generacije koje mogu biti uspješne i na visokom nivou takmičenja, kako je to bilo i u bivšoj Jugoslaviji. Turnir je i humanitarnog  tipa, pokazali smo i želju i volju da budemo jedinstveni i pomognemo da djeca sa posebnim potrebama imaju takođe, bolji život”, kazao je Pavićević.
 
Humanitarna akcija za izgradnju Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama u Baru i dalje se nastavlja, a tek će biti poznato koliko je novca sakupljeno na košarkaškom kadetskom turniru, na kojem je drugo mjesto pripalo “Fenerbahčeu”, a treće reprezentaciji Crne Gore, koja je bila bolja od berlinske “Albe”.