Sport

Uspjeh Luke Draškovića u Italiji

by Milan Vujović | 03:09:2014 | 09:54:39

Mladi FIDE majstor iz Bara Luka Drašković osvojio je prvo mjesto na 25. međunarodnom turniru u italijanskom ljetovališu Porto San Đorđo. Luka je osvojio 6,5 poena iz devet partija, bez poraza. Pored ostalih savladao je i nekad čuvenog sovjetskog velemajstora Olega Romanišina.
 
Talentovani Baranin je poslije petog kola bio sam u vođstvu sa 4,5 poena, ali je do kraja sve četiri partije remizirao, u malom broju poteza. Na kraju se njegova miroljubiva taktika isplatila, jer je bio najbolji po dodatnim kriterijumima. Trijumfovao je ispred crnogorskog olimpijca, velemajstora Milana Draška, Italijana Morgancinija, Bruna i Moronija i ruskog velemajstora Numkina koji su imali takođe po 6,5 poena.
 
Među 70 igrača najveći rejting imao je dugo godina najbolji italijanski igrač, velemajstor Godena, ali je on turnir završio na dvanaestom mjestu sa 6 poena.
 
Najperspektivniji crnogorski šahista, Luka Drašković, upečatljivo je pokazao da se od njega u budućnosti može mnogo očekivati. On je u Porto San Đorđu osvojio čak 45 rejting poena, čime se približio rejtingu od 2400, koji će mu automatski donijeti titulu internacionalnog majstora. Pošto je osvojio tri bala za intermajstora, ta titula mu je uslovno priznata na nedavnom kongresu FIDE u Tromsu, u Norveškoj. Beće verifikovana čim dostigne rejting od 2400, a za to mu je potrebno još dvadesetak poena, koje će, nesumnjivo, osvojiti na narednom turniru, vjerovatno već i u Premijer ligi Crne Gore, krajem ovog mjeseca u Ulcinju.
 
Ovaj sjajan rezultat mladog Draškovića još jedna je potvrda da je za njega moralo da bude mjesta u olimpijskoj reprezentaciji Crne Gore, kao i da je prošlogodišnja titula najboljeg sportiste Bara došla u prave ruke.