Sport

Istorijski ragbi meč u Baru

Izvor: Vijesti / Bar Info | 11:04:2015 | 23:05:10

Danas je na SRC “Topolica” odigran prvi zvanični meč crnogorske ragbi reprezentacije – pobijeđena je Estonija sa 29:27 (10:10), u okviru Divizije 3 Evropskog Kupa nacija.
 
Među povlaštenima koji su igrali istorijsku utakmicu za ovaj sport u našoj zemlji bila su i četvorica igrača “Mornara”: Vladimir Tomović, Dražen Vučićević, Mijo Martinović i Aleksandar Mećikukić.
 
Crna Gora je u debitantskom nastupu u Evropskom kupu nacija slavila protiv Estonije u neizvjesnoj i utakmici prepunoj preokreta. Gosti su bolje ušli u meč, vezali su dva eseja za prednost od 10:0.
 
Ipak, izabranici Marti Lastiana uspjeli su da uspostave ravnotežu i smanje kaznenim udarcem Srđana Popovića za 10:3. Uslijedio je, potom, i sjajan napad koji je fantastičnim prodorom krunisao Dušan Vučićević. On je uspio da nadmudri odbranu Estonije i za prvi esej crnogorskog tima. Popović je uspješno realizovao pretvaranje za prvo izjednačenje (10:10).
 
Sa tim rezultatom se otišlo na odmor, a već na početku drugog poluvremena Crna Gora je zagospodarila terenom. Aleksandar Milosavljević, a zatim i Marko Andrić postižu po esej, a Popović uspješno pretvaranje za veliku prednost crnogorske selekcije (22:10).


No, nije bilo gotovo kako su mislili naši ragbisti. Iskusna ekipa Estonije iskoristila je opuštanje da sa tri eseja zaredom dođe u novo vođstvo (22:27).
 
Probudili su se tada naši igrači, svjesni da je vrag odnio šalu i krenuli su u borbu za svaki metar terena. Takav pristup isplatio se na sedam minuta do kraja, kada je Marko Novaković postigao novi esej za drugo izjednačenje. Popović je ponovo pogodio pretvaranje za nova dva poena i vođstvo od 29:27. Estonci su potom preuzeli inicijativu, bili i blizu eseju, ali su naši reprezentativci bespoštednom odbranom, i uz gromoglasnu podršku 200 gledalaca uspjeli da spriječe nekoliko dobrih napada na ivici linije eseja za prvu, istorijsku pobjedu u evropskom takmičenju.
 
Prvi trijumf izvojevali su selektor Marti Lastian, trener Marko Milosavljević i igrači: Janko Milović, Budimir Andrić, Luka Lučić, Nikola Vuletić, Aleksandar Mecikukić, Vladimir Tomović, Boris Mijušković (kapiten), Aleksandar Milosavljević, Nikola Jovanović, Srđan Popović, Aleksandar Bulatović, Danilo Adžić, Dušan Vučićević, Marko Andrić, Boško Mirjačić, Mijo Martinović, Dimitrije Čvorović, Marko Jaredić, Mirko Garčević, Igor Adžaip, Miloš Kuvelja, Aljoša Marinković, Marko Novaković i Vladan Čelebić.

 
Za prvo mjesto u grupi, koje je od naredne godine može odvesti u veći rang takmičenja, igra protiv Slovačke u utorak od 14 sati na stadionu Mogrena u Budvi.
 
Prije ovog meča odigrana je revijalna utakmica u kojoj je reprezentacija Slovačke savladala B selekciju Prve crnogorske lige sa 82:0.