Sport

Bar u oktobru šahovska prijestonica Evrope

by Nemanja Janković | 15:07:2015 | 18:47:19

Bar će početkom oktobra biti šahovska prijestonica Evrope.To je zvanično potvrđeno i na press konferenciji koja je danas održana u hotelu “Princess”.
 
Od sedmog do jedanaestog oktobra ove godine, biće održan prvi Kongres Evropske šahovske federacije, na kojem je najavljeno učešće oko stotinu delegata iz svih zemalja Evrope. Prisutne goste i novinare na prvom zvaničnom presu, u ime grada domaćina, pozdravio je prvi čovjek Opštine, dr Zoran Srzentić.
 
“Velika nam je čast i zadovoljstvo što će naš grad biti domaćin ovog prestižnog Kongresa. I sa pravom mogu reći, da će upravo Bar biti prijestonica šahovske Evrope u tom periodu. Smatram da smo tu čast i zaslužili, i obećavam da ćemo kao domaćini preduzeti sve potrebne mjere da se evropski šahovski krem prijatno osjeća u našem gradu. Već smo pokrenuli akciju obezbijeđivanja prostorija za naša dva šahovska  kluba, a prioritet nam je da šah uvedemo i u školsko obrazovanje, da poradimo na njegovom razvoju, i naše mlade sugrađane usmjerimo na pravi put” - rekao je, između ostalog, predsjednik Opštine Bar.
 

Ispred Uprave za sport Crne Gore, Branimir Ivanović je obećao još veća ulaganja u šah, kao i podršku ŠSCG.
 
“Šahovski savez radi sjajan posao, i to je dobra polazna osnova da ima našu kompletnu podršku. I to ne samo u novčanom, već i u logističkom smislu. Bićemo im prava podrška u želji da se u Crnoj  Gori vrlo brzo organizuje neko jako evropsko takmičenje” - istakao je Ivanović.
 
U našoj zemlji boravi i Predsjednik Evropske šahovske federacije, Zurab Azmaiparashvili, koji je prezadovoljan onim što je vidio....
 
“Nije mi prvi put da sam u Baru, ali sam i u decembru bio očaran svime što sam vidio. Upravo ta posjeta je bila dobra polazna osnova za ono što će uslijediti vrlo brzo. Kongres će okupiti sve relevantne šahovske institucije Evrope, a biće ovo prava prilika da na fantastičnom mjestu razgovaramo o vrlo bitnim temama za budućnost šaha. Crna  Gora je pokazala snagu i želju da na pravi način ugosti sve delegacije. Došli smo u domaćinski grad, u kome ćemo uz pomoć očigledno preduzimljivog predsjednika, rješavati mnoge tekuće probleme. Sa crnogorskim savezom imamo odličnu saradnju, i to je organizacija u kojoj se radi zaista transparentno” - naglasio je Azmaiparashvili.
 
Kao posebne gošće u sklopu posjete prvog čovjeka Evropske šahovske federacije su i sestre Mariya bAnna Muzychuk – prva aktuelna prvakinja svijeta u šahu, a druga prvakinja svijeta u brzopoteznom šahu.
 
“Oduševljena sam ovom posjetom, a posebno me raduje činjenica da veliki broj mladih ljudi želi da se bavi šahom. Imate sve preduslove za kvalitetan razvoj ovog sporta, koji ima svoju globalnu popularnost” – istakla je aktuelna prvakonja svijeta Mariya Muzychuk.
 
Potpredsjednik ŠSCG Veselin Drašković najavio je ambiciozne planove za naredni period.
 
“Ovo je samo početak onog što novo rukovodstvo Saveza želi u narednom periodu. Upravo će ovaj Kongres biti dobra polazna osnova da Crna Gora u narednom periodu, i to vrlo brzo dobije organizaciju nekog evropskog takmičenja” - zaključio je Drašković.
 
Nakon press-konferencije održana je i egzibicija u brzopoteznom šahu.