Sport

Luka na diobi četvrtog mjesta čeka posljednje kolo

by Željko Milović; Ilija Kovačević | 03:08:2015 | 22:59:00

Kolo prije kraja, internacionalni majstor iz Bara Luka Drašković, član ŠK “Rumija”, nalazi se na diobi trećeg i četvrtog mjesta na 67. Državnom šampionatu u šahu, koje se održava u Pljevljima.
 
U subotu su u osmom kolu igrale dvije najveće nade našeg šaha - Tijana Blagojević i Luka Drašković. Igrana je moderna verzija pirčeve odbrane. Crni je u startu stekao malu stratešku prednost. Tijana je došla do određene kontre, ali u nedostatku bjelopoljnog lovca nije uspjela da ugrozi crnog kralja. Crni je iskoristio slabost bijelih polja i osvojio materijal što je rezultiralo brzim završetkom partije, i pobjede Draškovića.     
 
U nedjelju je igrano deveto kolo. Luka Drašković je u sicilijanskoj odbrani izašao sa malom prednošću iz otvaranja. Dugo je pokušavao da iskoristi slabost bijelih polja u taboru protivnika Dragana Popadića. Privremeno je žrtvovao lovca i pozicija se otvorila u njegovu korist. Crni je predao pred materijalnim gubicima u završnici.
 
U pretposljednjem, desetom kolu, Veljko Draganić i Luka Drašković su igrali sicilijansku odbranu. U veoma oštroj poziciji sa obostranim šansama partneri su se sporazumjeli za remi. Možda se od igrača koji su odlično odigrali ovaj turnir očekivala veća borba za sam vrh tabele.
 
U posljednjem jedanaestom kolu, sjutra (utorak) Drašković igra sa velemajstorom Dragišom Blagojevićem.