Sport

Kongres Evropske šahovske unije u Baru

by Nemanja Janković | 10:10:2015 | 10:50:18

Šahovski savez Crne Gore i grad Bar domaćini su prvog kongresa Evropske šahovske unije.


Prisutne goste i delegate na ceremoniji svečanog otvaranja pozdravio je direktor Uprave za sport i omladinu Crne Gore Igor Vušurović.

“Zadovoljstvo mi je što se jedan ovakav događaj održava u našoj zemlji, i to baš na mjestu odakle je i počela uspješna šahovska priča u Crnoj Gori. Raduju nas brojni uspjesi naših šahista, prevashodno  mlađih snaga koje dolaze. Država će učiniti sve što je u njenoj moći da na pravi način isprati sve dobre rezultate” - istakao je, između ostalog, Vušurović.


Bar je grad koji je prepoznatljiv po šahu. Brojni uspješno organizovani turniri jasan su pokazatelj da ovaj grad ima sve potrebne preduslove za uspješan razvoj ove drevne igre. To je potvrdio i ovaj kongres.

“I ovoga puta smo se pokazali kao dobri domaćini. I drago nam je da je tako. Ovdje je organizovana i ovogodišnja završnica Premijer lige. Imamo zdrave klubove, ali i jasnu želju i viziju da sa čelnim ljudima  u savezu organizujemo i znatno veće takmičenja. Veliku zahvalnost dugujemo i agilnoj predsjednici ŠSCG Angelini Vuković, koja je pokazala da, ukoliko postoji dobra volja, nema prepreka. Dobili smo organizaciju velikih evropskih takmičenja, i siguran sam da će Bar imati aktivnu ulogu u narednom periodu“ - naglasio je predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić.


Naša zemlja je na ovom kongresu dobila i organizaciju EP za mlade u ubrzanom i blic šahu, a po riječima predsjednika Evropske šahovske federacije Zuraba Azmajparašvilija, to neće biti i jedino veliko  takmičenje koje će 2017. godine biti održano u Crnoj Gori.

“Zaista smo prezadovoljni svim uslovima koje imamo ovdje. Rad svih delegata je bio produktivan, a osim odluka o organizacijama brojnih takmičenja, bavili smo se i nekim drugim pitanja. Željeli smo da ukažemo i damo doprinos u rješavanju određenih problema koji su bili evidentni u prethodnom periodu u evropskom šahu. Zaslužujete naše puno povjerenje, i moj je utisak da će Crna Gora biti domaćin dva velika takmičenja u narednom periodu“ - zadovoljno je istakao Azmajparašvili.

Svoje zadovoljstvo svime što je urađeno na kongresu koji je okupio preko 40 delegata iz svih zemalja Evrope nije krila ni predsjednica Šahovskog saveza Crne Gore Angelina Vuković.

“Prezadovoljni smo svime što je urađeno, a zadovoljstvo je veće i zbog toga što naše mišljenje dijele i svi gosti i delegati. Veliku zahvalnost dugujemo Opštini Bar i predsjedniku Zoranu Srzentiću koji su na pravi način ispratili jednu lijepu ideju. Spremno smo dočekali ovaj veliki izazov, i pokazali da se sa pravom mora računati na nas u narednom periodu.  Spremno dočekujemo i sva naredna takmičenja u Crnoj  Gori, uz činjenicu da nam je velika čast što ćemo biti domaćini prestižnih turnira u mlađim kategorijama u evropskim okvirima” - zaključila je Vuković.