Sport

Dragana Čejović istrčala Atinski maraton

by Željko Milović | 09:11:2015 | 14:41:14

Dragana Čejović, Baranka nastanjena u Grčkoj, prva je iz našeg grada (a prema raspoloživim podacima organizatora - i prva Crnogorka) koja je istrčala čuveni Atinski maraton.
 
“To da neko odluči da trči Maraton, i naročito Atinski, velika je odluka, tako i ova moja. Za ovaj Maraton nisam se spremala. Moja posljednja trka na asfaltu je bila u junu, na jednom polumaratonu - 21km, nakon čega sam se okrenula mojoj velikoj ljubavi - planinama i trčanju na njima. Onda sam shvatila kako mi je velika šansa ove godine da probam na Atinskom maratonu, muž Kostas me podržao u tome, kao i prijatelji koji su vjerovali da mogu da izdržim. Dva dana prije samog Maratona odlučila sam da probam da trčim istom stazom gdje je trčao Filipides. To je strašan osjećaj, ne može se opisati”, kaže Dragana za Bar Info.
 
Stazu dugu 42 kilometra i 195 metara Čejović je juče istrčala za 5:02:38, što je odlično vrijeme za nekog ko prvi put učestvuje na najtežem maratonu na svijetu. Po obećanju koji je dala prije trke, u ciljnu ravninu ušla je obgrnuta crnogorskom zastavom.
 

“Preko mikrofona su na početku trke rekli: “Da se nađaš na startu - Pobjeda je, a da stigneš na cilj – Trijumf!’. Kada trčiš toliko kilometara prolaze ti različite misli kroz glavu, bila je velika vrućina, a trčati na asfaltu je teško... Boriš se sa nekim unutrašnjim ‘demonima’ koji pokušavaju da te zaustave, a ti treba da nađeš snagu da nastaviš. Nisam ni u jednom momentu pomislila da napustim trku, čekao me je i Kosta na cilju, a i dala sam obećanje mom zetu Vesku koje sam i ispunila - trčala sam čitavo vrijeme sa crnogorskom zastavom i podigla je na ulasku u cilj!”, ističe Dragana Čejović, dodajući da je duž čitavog puta bilo ljudi koji su ih podržavali, aplaudirali, pjevali, davali pozitivnu energiju itekako potrebnu svima u tim trenucima.
 

Atinski maraton se održava na istoj stazi koju je pretrčao i legendarni Filipides od Maratona to Atine (stadiona), u čast pobjede Atinjana i Spartanaca nad Persijom na Maratonskom polju. Legenda kaže da je trčao da prenese vijesti o ratnom trijumfu, uzviknuo “Niki!” (“Pobjeda”), i umro. Moderni Atinski maraton dio je Olimpijskih igara još od 1896. godine i Olimpijade u Atini.
 
“Svi sanjamo... dok smo djeca, dok smo veliki... ali kada malo razmislimo - koja je svrha snova ako ne staviš neki cilj u životu, da pokušaš da ga ostvariš!!!! Sanjala sam da ću trčati jednog dana i ja na Atinskom maratonu, da ću biti dio te rijeke koja teče od grada Maratona do Atine i do Stadiona... Sretna sam što mi se san ispunio!”, zaključuje prva Crnogorka koja je istrčala Atinski maraton.