Sport

Drašković donio pobjedu našem timu protiv Norveške

by Vijesti | 15:11:2015 | 00:58:00

Crnogorska šahovska selekcija šokirala je favorita Norvešku na startu Evropskog prvenstva u Rejkjaviku (2,5:1,5), dok su naše šahistkinje remizirale sa Njemačkom (2:2).
 
Junak pobjede 29. nad 11. favoritom bio je debitant Luka Drašković, koji je crnim figurama na četvrtoj tabli savladao Johana Salomona. Ostali naši reprezentativci su remizirali na tri prve table.

Naši su  prednost uspjeli da sačuvaju, pošto je Nikola Đukić (2.553) na prvoj tabli remizirao u martonskom duelu sa Jonom Hamerom (2.682).
 
Luka Drašković je igrao svoju omiljenu Filidorovu odbranu. Nakon dobro odigranog otvaranja privremeno je žrtvovao figuru i ostvario bolju poziciju. Nastavak partije Luka je odigrao maestralno i u sjajnom stilu pobjedio. Prva pobjeda u reprezentaciji koja nam je donijela pobjedu u meču.
 
Naše šahovske selekcije poražene su u 2. kolu. U apsolutnoj konkurenciji bolji je od naših šahista bio drugi favorit takmičenja, Ukrajina (3:1), dok su šahistkinje nadigrane od Holandije, koja ima deseti rejting.
 
A naši šahisti, 29. rejting, su protiv favorizovane Ukrajine bili nadomak podjeli bodova, pošto su na prvoj i drugoj tabli sjajno odigrali Nikola Đukić i pogotovo Dragiša Blagojević, ali su na posljednje dvije table Dragan Kosić i debitant Luka Drašković napravili greške koje su vanserijski šahisti poput Antona Korobova (2.709) i Aleksandera Arešćenka (2.682) znalački iskoristili.
 
Danas od 15 sati igra se 3. kolo šampionata na Islandu.