Sport

VIDEO: Juniori AK Mornar na Kupu šampiona u Portugalu

by Vesna Šoškić, snimatelj Adi Karađuzović, montaža Vladimir Orlandić | 14:09:2016 | 18:40:04

Članovi juniorskog sastava AK “Mornar” danas putuju u u portugalsku Leiriju, gdje će narednog vikenda učestvovati na "B" takmičenju atletskog Kupa šampiona.
 
Ovo je drugo učešće Barana na ovom prestižnom takmičenju koje su izborili kao najbolji u zemlji, a uz mušku ekipu Mornara nastupiće još devet evropskih šampiona iz Holandije, Danske, Irske, Slovačke, Češke, Slovenije..

 
“Sve zemlje učesnice su ekonomski i atletski mnogo razvijenije od Crne Gore, ali nadam se da ćemo i u toj konkurenciji uspjeti da izborimo dobar plasman. Želim da naglasim da u Portugal vodimo isključivo takmičare iz Bara, nismo se pojačavali, jer smatramo da imamo veoma talentovanu generaciju i treba da pokažemo snagu grada, odnosno da su naši treneri vrlo kvalitetno radili, te da u juniorskoj konkurenciji ne zaostajemo za mnogo jačim zemljama”, kazao je vođa delegcije dr Aleksandar Vujičić, koji je istakao se radi o specifičnom takmičenju - 19 atletskih disciplina u jednom danu, a uz to jedan takmičar najviše može učestvovati u dvije discipline, plus štafeta.
 
Dr Vujičić je izjavio za Radio Bar i Bar info da su imali i veliku podršku za put u Portugal od lokalne zajednice do sponzora.
 
“Ovako elitno takmičenje iziskuje značajna finansijska sredstva i mogu reći da, kao uvijek imamo podršku Opštine Bar, logističku pomoć našeg matičnog ASCG, kao i brojnih sponzora - TO Bar, Luke Bar, Bonese, Hemosana, kao i Uprave za mlade i sport, koja nam je omogućila putovanje avionom, što je ogromna olakšavajuća okolnost, jer smo prošli put morali putovati autobusom tri dana do Portugala, što je iscrpilo sportiste pred takmičenje", naglasio je dr Vujičić.
 
Da je takmičenje izuzetno naporno potvrdio je i tim lider Boro Ičević , jer program počinje u 10 h ujutro i traje do 19 h, sa malom pauzom za ručak.
 
“Zato vodimo čak 15 atletičara. To su veoma talentovani momci, od kojih samo trojica nemaju pravo nastupa naredne godine u juniorskoj konkurenciji. Pravo nastupa ove godine imaju imaju momci rođeni od 1997. do 2000. godišta, jer su takva pravila Evropske atletske federacije, odnosno uzrasta od 16 do 19 godina", kazao je Ičević, koji ističe da je o pojedinačnom nastupu nezahvalno govoriti.
 
Na pitanje koga bi izdvojio i od koga se očekuju najbolji rezultati, Ičević je rekao:
 
“Svi će oni dati sve od sebe kako bi postigli što bolji rezultat i tako predstavili svoj grad i državu na najbolji način, ali bih izdvojio velikog talenta Boža Čobeljića (bacanje diska i kugle), Jovana Pejovića (skok u vis), Milana Nikolića na 200 i 400 m kao i obje štafete 4x100 i 4x 400m.. Naravno, potencijalna iznenađenja u dvije tehničke discipline, Edin Beganović-110 m prepone i Luiđi Mazrekua na 400 m prepone. Oni su veoma napredovali i očekujem da budu blizu rekorda Crne Gore ili postave novi juniorski rekord”, kazao je Ičević.
 
Ove godine u Portugal putuje samo muška ekipa, a za narednu rukovodeći tim AK Mornar obećava da priprema i ženski tim , što bi za barski klub, ali i crnogorsku atletiku bilo od velikog značaja.
 
“Ovo učešće je od ogromnog značaja za našu zemlju na međunarodnom planu. U ovom uzrastu, ponavljam ne zaostajemo za Evropom, a Bar je kao grad po broju stanovnika najmanji od svih učesnika koji tamo nastupaju, što dovoljno govori o selekciji i kvalitetnom radu u klubu", pojasnio je dr Vujičić.
 
U Portugal su otputovala i dva mlada, talentovana trenera Bojana Đurković i Borko Poznanović.