Sport

30 godina od prvog sudijskog zvižduka na novoj Madžarici

| 09:12:2016 | 11:48:09

Ove godine JP Sportsko-rekreativni centar Bar proslavlja trideseti rođendan, i u to ime organizuju u toku čitave naredne godine niz manifestacija posvećenih ovom velikom jubileju.
 
Davne 1986. godine, 2. avgusta, prijateljskom fudbalskom utakmicom između FK “Mornar“ i FK “Budućnost” iz Titograda otvoren je Sportsko-rekreativni centar, dok je zvanična odluka o osnivanju tada Radne organizacije Sportsko-rekreativni centar “Topolica” donijeta dva mjeseca kasnije, na sjednici 24. oktobra.
 
Tog toplog avgustovskog dana veliki broj sugrađana je došao da isprati taj istorijski meč, o čemu svjedoči i fotografija sa otvaranja stadiona. Unuk Andrije Perovića, koji je donio prvu fudbalsku loptu u Bar, davne 1921. iz Italije sa školovanja, i toga dana je simbolično donio loptu na teren. Čuveni Anto Radović, koji je nosio dres barskog ligaša punih 25 godina, izveo je početni udarac, da bi potom bio odigran meč između barskog i titogradskog tima. Na kraju je bilo 4:1 u korist prvoligaša, “Budućnosti”.
 
Igrači “Mornara“ koji su tog 2. avgusta prvi zakoračili na stadion na Madžarici bili su: Zoran Perović, Peđa Vučković, Srđa Božović, Boro Andrijašević, Nenad Vučković, Savo Popović, Martin Juncaj, Mišo Lukić, Željko Lekić, Skender Kendi Bišević, Borivoje Raičević, Mladen Vukićević i Pero Nikezić, predvođeni trenerom Vasilijem Vaskom Miloševićem.
 
Ova 1986. godina predstavljala je godinu uspjeha za barske fudbalere. “Mornar“ je bio četvrti u Crnogorskoj ligi, dok je starobarska “Sloga“ po prvi put u svojoj dugoj tradiciji postala crnogorski ligaš. Tadašnja “Luka Bar“ te godine je osvojila drugo mjesto u Prvenstvu Južne regije.
 
Naredni događaj koji će biti organizovan u okviru obilježavanja 30 godina Sportsko-rekreativnog centra Bar biće revijalna utakmica fudbalera „Mornara“ i „Sloge“ koji su igrali upravo te 1986. godine dopunjena sa veteranima oba kluba.