Intervju

VIDEO: Medicinska sestra sa dušom umjetnice

by Vesna Šoškić, snimatelj i montažer Adi Karađuzović | 09:02:2017 | 12:21:17

Selma Kalač Hadrović iz Bara, mlada je i talentovana žena kojoj je umjetnost od malena ljubav i opsesija, ali zbog finansijske situacije i drugih životnih okolnosti nije bila u mogućnosti da se posveti umjetničkom obrazovanju. Piše, slika i vaja, a njeno omiljeno djelo je skulptura Petra II Petrovića Njegoša, istorijske ličnosti kojoj se divi i kojoj je, u kontekstu aktuelne javne polemike oko njegovog lika i djela, posvetila i svoju najnoviju pjesmu.
 
“Iako sam islamske vjeroispovijesti želim da izrazim divljenje genijalnom pjesniku i vladaru”, kazala je za Radio Bar i Bar info ova multitalentovana žena.
 
Selma Kalač Hadrović rođena je u Rožajama, a sa porodicom već godinama živi u Baru. Kao jedanaestogodišnja djevojčica počela je da piše pjesme i učestvovala na “Limskim večerima poezije”, dobijala nagrade... Uporedo sa tim rađala se ljubav i prema slikanju i vajanju, ali nije uspjela umjetnički da se obrazuje. Završila je Srednju medicinsku školu i radi kao medicinska sestra, jer, kako ističe “smatram da je dobro usmjerena samo ona energija koju poklanjamo drugima”.

 
Objasnila je kako je nastala Njegoševa skulptura.
 
“Inspiraciju sam dobila odlazeći sa kćerkom u barsku muzičku školu koja nosi ime Petra II. Željela sam da napravim skulpturu i poklonim je ovoj obrazovnoj instituciji. Bio je to moj osnovni motiv, sada u svijetlu najnovijih političkih dešavanja i velikog polemisanja oko Njegoša i njegovog djela, dobila sam i inspiraciju da ovoj velikoj ličnosti posvetim i pjesmu. Ja sam svjesna da i moja skulptura i pjesma mogu da budu i bolje i kvalitetnije, ali ovo je moj amaterski, samouki rad, koji ću stalno nadograđivati i usavršavati se, jer ja mislim da uvijek mogu više i sav svoj život i svijet posmatram kroz prizmu umjetnosti. Takođe, želim naglasiti da ja nisam ovdje da pariram između stranki, Crnogoraca, Bošnjaka i Srba, između islamista, pravoslavaca i ostalih vjera. Ovdje sam da predstavim sebe, svoj rad i djela. Isto tako, naglasiću da možda, ni danas ne bih predstavila svoj talenat, da iza svega ne stoji politička pozadina i polemisanja koja intrigiraju javnost i ovu moju priču čine zanimljivijom", kazala je Selma Kalač Hadrović, koja je nabolje, stihovima, izrazila svoj stav prema ovoj velikoj ličnosti.
 
 Na Lovćenu tu on leži
 mirno spava i ne bježi.
 Njegova je vječna slava
 zato živi još u nama.
 Dao nam je puno toga
 i rekao čuvaj svoga.
 Svaku borbu otpjevao
 i pjesmom nas darivao.
 Ostavio djela mnoga
 Gorski vijenac, Luča mikrokozma...
 
 Vladiko, ja sam mala
 al' branim vaš lik od zaborava.
 Zato danas evo sijam
 dok skulpturu vašu darivam.
 Vi ste ponos Crnoj Gori
 i onaj što pravo zbori...
 Crna Goro vječna da si
 tu je Njegoš da te krasi !!
 
Sama onemogućena da studira umjetnost i ostvari svoj san, Selma Kalač Hadrović, uz svakodnevno slikanje i vajanje, radi i na projektu osnivanja NVO koja bi se bavila ranim otkrivanjem mladih talenata i njihovom podrškom u ostvarivanju umjetničke karijere.
 
“Apelujem na sve stranke da umjetnost ostave umjetnicima, a umjesto toga pomognu mladima u Crnoj Gori da ostvare sebe i pokažu koliko naša država u stvarnosti ima neotkrivenih umjetničkih talenata koji nemaju šansu", kaže ova mlada, energična žena, koja će do kraja godine, na prvoj samostalnoj izložbi, javnosti prezentirati svoja djela.