Reportaže

Lijepo vrijeme za praznik masline

by Darija Marđokić / photo Anto Baković | 05:12:2015 | 21:58:49

Izuzetno lijepo vrijeme za ovo doba godine omogućilo je da danas počne dugo očekivana,  XIV po redu “Maslinijada” u Starom Baru. Da je ovo najveći praznik masline u Crnoj Gori, još jednom je potvrdilo više hiljada gostiju iz svih krajeva države, okupljenih u slavu ovog svetog drveta.
 
Štandova, čini se, nikad više, kako onih koji su, očekivano, nudili masline i maslinovo ulje, tako i onih sa prirodnim proizvodima ovog dijela Balkana. Bili su raspoređeni od početka donje ulice pa sve do amfiteatra u starom gradu, te na starobarskom platou ispred Spomenika oslobodiocu. Naravno, najatraktivniji dio ulice pripao je maslinarima.
 
I ove godine je manifestacija ispunila sva očekivanja. Štandovi puni specijaliteta podrumijskog kraja – masline na najrazličitije načine, priganice, sir, alve, japraci, “slatka pita”, tespište.... A okićeni maslinovim granama, pletenim vijencima crnoga luka i suvih smokava, raznim voćem...

 
Najveće interesovanje, po pitanju hrane, vladalo je na štandu Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole koja je imala široku ponudu slanih i slatkih jela.
 
“Od slanih jela pravili smo ražnjiće sa ruzmarinom i kozijim sirom, razne kiflice sa maslinama i bazirali smo se da nam jela budu uglavnom sa maslinovim uljem, maslinama i sirom. Hranu smo pripremili za jedan dan. Počeli smo da spremamo  u petak u devet ujutro i sinoć u sedam završili “, kazao je za Bar Info profesor kulinarstva Dejan Aleksić.
 

 
Iako im je ovo četvrto učešće na “Maslinijadi”, tek su ove godine osvojili nagradu, i to drugu, za najljepše uređen štand, čemu su zasigurno doprinijele prelijepe učenice sa vijencima masline oko glave. Pravi praznik za oči.
 
U dijelu rezervisanom za poljoprivredne proizvođače iz Crne Gore, ali i one koji su nudili svoje proizvode, svoje mjesto su našli prodavci meda, džemova, najrazličitijih vrsta rakija, ali i duvana, ribe (naročito krapa), krajinskoga duvana, kokoši, prepelice... Bilo je tu i onih koji su izložili “neprehrambene” artikle: torbe, bunde, frule, ali i neizbježnih mini štandova sa slatkarijama: šećernom vunom, palačinkama ili porcijom koštanja, kojih je bilo na nekoliko mjesta.

 
 
U zvaničnom dijelu programa, riječ je imao jedan od utemeljivača “Maslinijade” predsjednik Organizacionog odbora i NVO “Maslinijada”, potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Suljo Mustafić. On je kazao da je maslina svjedoči o vjekovnom suživotu različitih kultura, nacija, vjera i običaja.
 
“Maslinijada je iz godine u godinu dobijala sve više prijatelja, posebno mladih ljudi, prirasla je za srce i Baranima i našim gostima. Svojom pitomošću, ljepotom i šarmom dobila je važno mjesto među prestižnim manifestacijama u Crnoj Gori. Kroz rad našeg Društva maslinara, od zapostavljene tradicije maslinarstvo je oživljeno i polako postaje novi brend ovog kraja. Sada je modernije, sa novim tehnologijama, većim kvalitetom i boljim znanjem. Stari maslinjaci se polako obnavljaju, a hiljade novih mladih zasada je posađeno. Potrebno je izgraditi i sanirati puteve. Kroz podsticaje, subvencije i kredite pomagati maslinarstvo, osavremeniti preradu, zaštititi domaći proizvod od nekontrolisanog uvoza. Potrebni su veći napori maslinara sa jedne strane i aktivnija potpora države sa druge strane, kroz razne vidove pomoći maslinarskim udruženjima”, istakao je Mustafić.
 
 
U ime Opštine Bar prisutne je pozdravio potpredsjednik Opštine Zoran Pajović. “Opština Bar je tradicionalno pokrovitelj ove manifestacije, jer je prepoznala kao veoma značajan i kvalitetan događaj. I ne samo zbog toga, već i zbog činjenice da se Opština Bar ovim putem dodatno promoviše kao važna turistička destinacija. Njeno održavanje van sezone doprinosi posjeti velikog broja turista, ali i naših građana. Ovo nije samo dobar i sjajan povod za provod, ovo je prilika za promociju malih poljoprivednih proizvođača”, kazao je Pajović, dodavši da će Opština nastaviti da podržava ovu manifestaciju i Udruženje maslinara.
 
 
Maslinijadu je zvanično otvorio ministar poljopoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, ističući kako su svi ponosni na 130 hiljada stabala maslina koja se nalaze na području Opštine Bar.
 
“Tokom posljednjih pet godina, nešto i uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, ali mnogo više voljom i radom maslinara, zasađeno je 40 hiljada i revitalizovano gotovo 25 hiljada starih stabala masline. Veliku ulogu u ovom procesu imalo je i Udruženje maslinara Bar koje postoji 12 godina i koje okuplja 900 članova. Nastojimo da koliko god možemo pomognemo radu udruženja, poseban akcenat stavljamo na edukaciju, kako u Crnoj Gori, tako i uz pružanje podrške uzgajivačima maslina da obiđu zemlje u kojima je proizvodnja na mnogo većem stepenu nego u Crnoj Gori”, rekao je Ivanović.
 
Kako bi podstakli poljoprivrednike da što bolje njeguju i čuvaju svoje maslinjake, organizatori svake godine dodjeljuju nagrade za najbolje održavani maslinjak, najbolji mladi zasad, najbolje maslinovo ulje i najuređeniji štand. Nagrade najboljima dodijelio je potpredsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.
 
 
Prva nagrada za najuspješniji rod pripala je Ibrahimu Durakoviću iz Velembusa, a druga Smailu Peraziću iz Dobre Vode. Nagrada koju tradicionalno dodjeljuje fondacija “Miodrag Mili Martinović” za najbolje održavani maslinjak pripala je Aliji Metoviću iz Starog Bara. Najbolji mladi zasad ove godine ima Mahmud Brkanović iz Mrkojevića. Još jedan Mrkojević osvojio je nagradu u ovoj kategoriji  - Abdulah Rašketić. Ovu nagradu dodjeljuje fondacija “La Borena” vlasnika Laza i Seke Božović.
 
Nenad Ivović iz Zubaca potrudio se da na najbolji način obnovi svoj maslinjak i dobitnik je treće nagrade za najbolji mladi zasad.
 
Nagrade za najbolje ulje dobili su Hajrudin Murić, Nijazim Bećović, Sadetin Peričić i Islamski centar Bar.
 
Žiri u sastavu Đuro Perčobić, Radomir Petrić i Marko Glavanović odlučio je da nagrade za najbolje štandove dodijeli Ćazimu Šaboviću, Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi i Jozu Pecoviću.
 
U muzičkom dijelu programa su nastupili Merima Njegomir i Žuti Serhatlić, zatim violinistkinja Dina Desančić i harmonikaš Safet Drljan, te “Barske mažoretke” i KUD “Jedinstvo”.
 
 
Vesela atmosfera nije izostala ni ove godine. Pored zvaničnog programa, muzika se čula i iz obližnjih lokala. Ljubo Karanikić je goste svoje konobe “Spilja” zabavljao sa istoimenom klapom uz pratnju harmonike. Slično je bilo i u još par kafana gdje je bila muzika uživo.