Reportaže

Monahinje iz Rustova na Trgu Vladimira i Kosare

by Darija Marđokić | 10:02:2016 | 10:31:54

Bar jednom nedjeljno, Barani imaju priliku da kupuju razne kreme, meleme, čajeve i ostale sitnice koje na Trgu Vladimira i Kosare prodaju monahinje.
 
Ove sestre dolaze iz ženskog pravoslavnog manastira Rustovo, koji je smješten u planini iznad Svetog Stefana, a posvećen je uspenju Presvete Bogorodice. Trenutno broji četrnaest monahinja, koje se, osim duhovnog života, bave izradom raznovrsnog rukodjelja, tkanjem, vezom i sakupljanjem bilja od koga se prave preparati – melemi, losioni, ljekovite soli, ulja i kreme. U manastiru se proizvode i vina, biljni sirupi i ljekovite biljne kapi.

 
Sve preparate prave same, na bazi pčelinjeg voska  i bilja, i ne sadrže konzervans, a proizvode se u biljnoj radionici koja postoji u sklopu manastira.
 
Njihovi preparati, kažu one, pomažu kod liječenja bolesti srca, nervnog sistema i kožnih oboljenja. Kod njih možete kupiti meleme i kreme za opekotine, kod problema sa kurjim očima, bradavicama, hemoroidima, bubuljicama... Nude i čajeve brane u netaknutoj prirodi manastirske okoline, zatim šampone za kosu, sirupe za kašalj i začine. Kao poseban proizvod, istakle su ljekovito vino od smokve koje je, prema njihovim riječima, odlično za štitnu žlijezdu.
 
Osim biljnih preparata, monahinje prodaju i ikone, brojanice, torbe i razne kalendare. Ovo sestrinstvo bavi se i prevođenjem sa ruskog, francuskog i engleskog jezika.

 
U Bar dolaze sopstvenim vozilom, i kako kažu, nemaju neki određeni dan, već gledaju da bude lijepo vrijeme. Obično su tu od deset ujutru do četiri popodne. Monahinje su kazale da su Barani veoma fini ljudi, te da nikada nisu imale problema.
 
Od zarađenog novca se izdržavaju i grade manastir, a za prodaju imaju blagoslov mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.
 
Manastir iz kog dolaze je poznat po čudotvornoj ikoni Majke Božije Iverske koja je pomagala mnogim supružnicima bez djece i ikoni “Blagouhani cvijet” koja se, kažu one, sama obnavlja.