Reportaže

Stara poslastica za nove generacije

by Darija Marđokić | 07:04:2016 | 20:27:42

Već desetak dana Barani na trgu imaju priliku da ponovo uživaju u staroj poslastici – šećernoj vuni. Nju pravi i prodaje Hajro Monić, Rožajac koji već desetak godina živi u Baru.
 
Otkako je 2002. godine, firma u kojoj je radio, “Gornji Ibar”  otišla pod stečaj, Hajro se sa suprugom i četiri sina doselio u Bar. Iako po zanimanju ugostiteljski radnik, posao nigdje nije mogao naći ni on, ni njegova supruga i djeca.

 
Umjesto da kao većina, moli za pomoć, Hajro je odlučio da pokrene sopstveni biznis.
“Imam oko 19 godina radnog staža. Niti mogu da se penzionišem, niti imam radnog staža, tako da se bavim ovim poslom“, objašnjava Monić.
 
Kako kaže, ovo je njegovoj porodici jedini izvor zarade. “Niko u porodici ne radi, niti mogu nekog da zaposlim, tako da se izdržavamo od prodaje kestenja na jesen, a sad i ljeti od prodaje šećerne vune“, ističe Hajro.
 
Nikada ranije nije radio sa šećernom vunom, ovo mu je prva godina. Međutim, Hajro kaže da za ovaj posao ne treba mnogo “filozofije i tehnike“, te da nije teško naučiti. “Sa ovim nisam nikada radio, ali nužda tjera čovjeka da radi neke poslove, pomažu mi žena i sinovi.”
 
Aparat je nabavio iz Srbije, a Hajro ističe da nije prezadovoljan obimom posla. ”Ipak, mogu da zaradim, da imam, da nijesam ni od kog zavisan“, kaže on.
 
Prema njegovim riječima, dnevni pazar mu je do 20 eura, a kad sredi sve troškove ostane mu čisto 10-12 eura. Boca plina, koju koristi za pravljenje šećerne vune, traje mu desetak dana, a jedan štapić za vunu plaća 18 centi.
 
 

 
Mušterijama nudi četiri različite boje i ukusa, i to: običan bijela vuna - šećer, roza - malina, zelena - kivi i narandžasta - pomorandža.
 
Kada je lijepo vrijeme Hajro počne sa poslom od 11 prijepodne, a ostane do osam ili devet uveče. Ako je kišovito i vjetrovito vrijeme ne izlazi, jer je nemoguće praviti šećernu vunu pod takvim uslovima.
 
U planu mu je da uvede i prodaju limunade i ostalih sokova, ali za to čeka dozvolu inspekcije.