Reportaže

Dragana Čejović istrčala Mont Blanc Marathon

by Željko Milović | 07:07:2016 | 08:49:44

Dragana Čejović, Baranka nastanjena u Grčkoj, prema raspoloživim podacima prva je Crnogorka koja je istrčala zahtjevni “Marathon Mont Blanc”, krajem juna ove godine.
 
Stazu dugu 41,6km savladala je za devet sati trčanja.

 
Start je bio u olimpijskom gradu Chamonixu (1035m), trasa se penjala prema gornjoj dolini, kroz nacionalni park u srcu Aiguilles Rouges do mjesta Vallorcine (1260 m), na pedesetak metara od švajcarske granice. Odatle je počinjao uspon do vrha Aiguilles des Posettes, odakle se pruža pogled na kompletan Mont Blanc. Prvo silaženje je Draganu vodilo stazom na planinskom grebenu pored lednika Tour, da bi potom uslijedilo penjanje na Charlanon (1812m), uz jedan od najljepših pogleda na Alpe i sam Mont Blanc. Kraj trke je bio na koti od oko 2000 metara nadmorske visine.

 
“Aplicirala sam za učešće u konkurenciji nekoliko hiljada atletičara, i ‘izabrali’ su me u septembru prošle godine. Bila sam najsrećnija osoba na svijetu. Kuriozitet je bio što u formularu, tamo gdje sam trebala da napišem ime zemlje koju predstavljam, nije bilo Crne Gore, još uvijek je stajala Jugoslavija. Preko e-maila sam tražila da to promijene, pa su to i uradili”, kazala je Dragana za Bar Info. 

 
Posebnu prepreku za nju je predstavljala činjenica da je imala pauzu od skoro dva mjeseca bez treniranja zbog povrede koljena, što je uzrokovalo da propusti još neke važne trke u prirodi.

 
“Našla sam se na startu ‘Maratona Mont Blanc’ kao da me je neko bacio iz padobrana, ali sa obećanjem koje sam dala mom Vesku, sa zastavom moje zemlje u rancu, i sa mislima na sve moje. Nije bilo lako, naprotiv, ali se kaže da je u maratonu pobjednik svako ko stigne na cilj, a ja sam znala da ću to uspjeti da uradim. Tokom zadnjeg kilometra, suze su mi same tekle, nisam mogla da ih zaustavim, od umora, od bola, ali i od sreće... Kao i uvijek što radim, na ulasku u ciljnu ravninu iz ranca sam izvadila crnogorsku zastavu i ogrnula se njome. Moj muž Kostas me čekao na cilju, a kada znaš da te neko čeka, ne želiš da odustaneš koliko god da je teško”, zaključila je Čejović.