Učenici SEUŠ posjetili kotorski muzej i arhiv

Jučerašnjom posjetom Pomorskog muzeja Crne Gore i Istorijskog arhiva Kotor učenici odjeljenja III-3, usmjerenja Pravno-administrativni tehničar, JU Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Bar otpočeli su realizaciju ovogodišnjih vannastavnih aktivnosti.

Obilaskom postavki Museum Maritimum, uz pratnju profesora Neđeljka Đurovića, srednjoškolci su bili u prilici da prošire svoja znanja o pomorskoj tradiciji Crne Gore. Posebno su bila interesantna opažanja učenika da bi i Bar trebao da ima sličan muzejski objekat.

U izložbenom prostoru Istorijskog arhiva Kotor učenicima je organizovana prezentacija o ranijem radu, organizaciji i arhivskoj građi koja je pohranjena u ovoj instituciji. Nakon razgledanja trenutne postavke koja obuhvata srednjovjekovne zapise od prvog pomena imena Crne Gore, stručno osoblje arhiva omogućilo je posjetiocima uvid u stare zemljišne knjige, od kojih je najstarija bila datirana iz 1430. godine.

“Tokom ovog jednosatnog događaja učenicima je ukazano da arhivski dokumenti nisu samo najbolji svjedoci istorijskih događaja, već i da predstavljaju veoma važan izvor informacija za rad organa vlasti i javnih službi. Navedeni su brojni praktični primjeri o korišćenju javne arhivske građe za utvrđivanje pravno relevantnih činjenica, posebno onih dokumenta koji se odnose na vlasnost nad imovinom i druge imovinsko-pravne odnose. Učenicima su objašnjeni i izazovi savremene arhivistike koji izuskuju nova znanja, inovativne metode i primjenu odgovarajućih tehnoloških uređaja”, kazali su iz JU Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole.

Share.

Comments are closed.