UPS odradila preventivnu akciju zbog najavljenog nevremena

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama danas je, nakon najavljenog pogoršanja vremenskih prilika, preventivno odradila akciju i asistirala brojnim plovilima koja su se našla na moru.

Oni su isplovili sa čamcem SAR-5, i uputili se u rejon od luke Bar do Buljarice, gdje je po radarskim i AIS (automatska indentifikacija plovila) podacima, bio najveći broj privatnih čamaca, jedrilica i turističkih plovila.

“Pri isplovljenju počeo je da duva jak sjevero-istočni vjetar, koji je prinudio sva plovila na moru da se vrate u luku Bar ili sutomorski zaliv. Posada u sastavu Bošković i Asović, je kod tunela iz Golog brda u Sutomoru, uočila čamac- pasaru sa tendom na kojem su se nalazili muž, žena i dvoje male djece, koji su iskrcani u Sutomore, a čamac bezbjedno ispraćen do luke Bar.

Na području Čanja i Kraljičine plaže, bilo je oko 100 turista koju su ukrcani u dva turistička brodića ”Kalina’ i ‘Kraljičina plaža’ takođe, uz asistenciju i preventivno djelovanje zbog jačine vjetra koji je mjenjao smjer ispraćeni do sutomorske plaže i bezbjedno iskrcani“, kazao je načelnik za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja u UPS Žarko Lukšić.

Kako su naglasili iz UPS-a, i ovom prilikom su pokazali savjesno i odgovorno preventivno djelovanje u cilju sprečavanja potencijalnih akcija traganja i spašavanja na moru, koja mogu biti prouzrokovana naglim promjenama vremenskih prilika.

Sva koordinacija se obavljala preko Pomorsko-operativnog centra, gdje su operateri navodili spasilačku posadu i usmjeravali na plovila na moru.

“Svi turisti i građani Crne Gore, mogu pozvati besplatan specijalni broj 129 i prijaviti bilo kakav problem na moru i zadražiti pomorski vremenski izvještaj“, kazao je Lukšić.

Share.

Comments are closed.