VIDEO: Balkanska carica, nakon 30 godina, ponovo pred Baranima

Nakon trideset godina od kada je u Baru, prvi put u produkciji Kulturnog centra, na scenu postavljena predstava “Balkanska carica”, ponovo će biti inscenirano ovo veliko dramsko djelo čiji je autor kralj Nikola Petrović.

Za razliku od prvobitne postavke u kojoj su mahom igrali amateri, pomognuti sa nekoliko, tada zvučnih glumačkih imena, pod rediteljskom palicom doajena pozorišnog amaterskog stvaralaštva, Čeda Dragovića, ovoga puta predstavu će iznijeti profesionalci, predvođeni jednom od prvih dama srpskog glumišta, Danicom Maksimović.

Glavni akteri najavili su na press konferenciji spektakularni pozorišni događaj, značajan za Bar i Crnu Goru sa više aspekata, čija je premijera zakazana za 19. avgust.

Barani su izuzetno sentimentalni kada je riječ o predstavi “Balkanska carica”, koju su sa posebnim žarom i entuzijazmom, predvođeni Čedom Dragovićem, uspjeli da postave na scenu prije tri decenije.

Bio je to tada veliki pozorišni događaj za grad, a danas, ponovo na inicijativu posvećenika pozorišta, prije svega glumca Dragiše Simovića i u produkciji barskog Kulturnog centra, publika će biti u prilici da uživa u jednom, kako ističe reditelj predstave Goran Bjelanović, najboljih dramskih komada kod nas.

“Uvijek sam bio fasciniran dinastijom Petrovića koja je iznjedrila i velikog Njegoša. Toj plejadi velikana iz kuće Petrovića nesumnjivo pripada i kralj Nikola, intelektualac širokog , evropskog obrazovanja koji je stvorio svevremeno i jedno od najboljih dramskih djela. On je bio pod uticajem epohe, ali i Šekspira, antičke književnosti, Njegoša, prvenstveno njegove ‘Luča mikrokozma’”, kazao je Bjelanović, koji je istakao da je prožimanje duhovnog, tjelesnog i svevremenog rijetko đe prisutno kao u Crnoj Gori.

“Iako smo promijenili sistem života , u obavezi smo da pamtimo i čuvamo vrijednosti koje su bezvremene. Ključ razumijevanja predstave ‘Balkanska carica’ je u razumijevanju lika Danice. Danica je iskra, božanstvena , koja osvjetljava crnogorski mikrokosmos. Jer, ona je čuvar svih vrijednosti koje su od Crne Gore stvarale antičku zemlju, zemlju mnogima nepojmljivu, bližu nebesima nego zemnom životu”, istakao je Goran Bjelanović koji, uz režiju, potpisuje i adaptaciju teksta.

Poznata glumica Danica Maksimović, kojoj je povjerena uloga majke u predstavi, istakla je da joj je veoma drago što učestvuje u projektu koji je veoma značajan za Bar, Crnu Goru i region. Objasnila je i zbog čega je njena uloga teška i zahtjevna.

“Ovakvi tekstovi se rijetko rade, baš zato što su daleko od nas, našeg vremena, a imaju sponu da pokažu sve te teške, dramatične momente naše istorije. Kada shvatimo što je majka i što je uvijek bila, od pravremena, znam koliko je moja uloga značajna za ovaj komad. Nije lako odigrati majku, ovakvu majku, zato što zna da sin odlazi u rat, a ona treba da ga blagoslovi. To je scena koju je Goran napisao inspirisan djelom Nikole”, kazala je glumačka diva, koja je istakla da će se potruditi da na sceni dočara tu veliku i duboku istinu, jer, kako je kazala, glumci bi na sceni trebalo uvijek i samo da govore i prezentiraju istinu.

Glavnu žensku ulogu, Danicu, igra studentkinja III godine FDU u Beogradu, Anja Pavićević, a mušku Filip Đuretić.

“Drago mi je, prije svega, što prvu predstavu igram u svom rodnom gradu. Izazov je veliki, jer sam još uvijek studentkinja i bila sam uplašena kada sam pročitala tekst. Međutim, kada sam vidjela sve ove divne ljude sa kojima radim, velike glumce sa iskustvom, koji mi mnogo pomažu, sve je sada lakše”, kazala je na press konferenciji talentovana Anja Pavićević.

“Privilegovan sam što igram sa velikim glumcima i, prije svega, velikim ljudima. Nadam se da ćemo napraviti predstavu koja će morati da se igra”, kazao je Filip Đuretić.

Za scenski govor zadužena je dr Dijana Marojević, koja je, takođe, istakla da je veoma srećna što ponovo radi u svom gradu.

“Moj entuzijazam i vjera u ovaj projekat su zbog toga ogromni. Energija i atmosfera na probama su sve bolji , svaki dan i ubijeđena sam da će epilog biti pozitivna eksplozija, koja će široko odjeknuti u Crnoj Gori”, kazala je dr Marojević, koja je objasnila da nije lako oživjeti stari, katunski govor iz XV vijeka, jer ne postoji direktan izvor, ali da se nada da su svi glumci uspjeli da dodirnu zvuk tog dalekog vremena.

Jedini glumac koji igra istu ulogu kao i prije trideset godina-Ibrahim agu, jeste Baranin Dragiša Simović, koji je uz donatore-barske privrednike, najzaslužniji što će “Balkanska carica” ponovno biti zaigrana u Baru.

“Zaista sam srećan što smo uspjeli da dođemo do realizacije ovog značajnog pozorišnog projekta. Sa nama više nisu petoro-šestoro ljudi koji su nekada radili predstavu i neka ova postavka, na neki način bude i sjećanje i omaž njima. Ovo je veliko, inspirativno djelo i naša nacionalna priča, a Danica Maksimović ima božanstvenu energiju koja je obojila cijelu predstavu”, kazao je Dragiša Simović.

Uloga Ivan bega Crnojevića, gospodara Crne Gore i Zete povjerena je prvaku beogradskog Pozorišta na Terazijama, Dušku Radoviću, a u predstavi igraju i Pavle Ilić, Vladimir Cerović, koji je bio i u postavci prije trideset godina, ali u drugoj ulozi, Andrijana Simović, Miro Nikolić i Vlado Tomović. Solistkinja, svjedok i tumač vremena je operska umjetnica Bojana Pejanović. Za kostime je zadužena dr Anastazija Miranović, koja je, kako je istakao reditelj Goran Bjelanović, u kreativnosti prevazišla sva njegova očekivanja, za scenografiju Darko Musić, a muziku Miona Cvijović.

Nakon premijere, 19. avgusta, prva i druga repriza predstave biće odigrane 20. i 21. avgusta.

Share.

Comments are closed.