VIDEO: Finalno takmičenje Školskih sportskih igara u košarci

Danas se u Baru održava finalno takmičenje Školskih sportskih igara u košarci, koje je organizovalo Ministarstvo sporta i mladih, uz podršku Opštine Bar.

“Takmičenje je projekat resornog Ministarstva kojim želimo da razvijamo sportski duh kod djece i usmjerimo ih na zdrave stilove života”, istakao je ministar Nikola Janović koji je prisustvovao završnom kup nadmetanju. U sali sportske dvorane “Topolica” bili su, kako bi podržali ovu lijepu ideju, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i poznati crnogorski košarkaški as, igrač NBA iz Bara Nikola Vučević.

“Školske sportske igre osnovaca ustanovljene su kada je formirano Ministarstvo sporta i mladih, prije tri godine, i pokazale su se kao veoma uspješan projekat. To potvrđuje i veliki broj djece koji učestvuju kao takmičari ili prate i bodre svoje kolege sa tribina, što je izvanredno i na što sam posebno ponosan. Sport je izuzetna baza za zdrav i normalan razvoj djece. Drago mi je i zahvaljujem se što se našem pozivu odazvalo i svjetsko košarkaško ime – Nikola Vučević, koji se družio sa učesnicima”, kazao je ministar Janović koji je obećao da će “ovu zdravu i sjajnu priču Ministarstvo zdušno podržavati i u narednom periodu”.

Za učesnike finalnog takmičenja, učenike OŠ “Jugoslavija” iz grada domaćina, “Olga Golović” iz Nikšića i “Vuk Karadžić” iz Berana, poseban događaj je bilo prisustvo i druženje sa velikom košarkaškom zvijezdom, Baraninom Nikolom Vučevićem, što ih je podstaklo, kako su kazali, da se bore i daju sve od sebe da osvoje prvo mjesto. 

“U cijeloj školskoj sezoni smo dobro igrali, nadam se da ćemo uz podršku drugova iz odjeljenja, osvojiti prvo mjesto”, kazao je za Radio Bar i Bar Info Marko Pavlović, učenik VII-1 OŠ “Jugoslavija”.

Za prvo mjesto sa istim žarom boriće se i učenici škole “Olga Golović” iz Nikšića, od kojih su većina, kazao nam je jedan od takmičara, Krsto Andrijašević, članovi tamošnjih košarkaških klubova: “Sutjeska”, “Anagastum” i “Panter”.

Nakon završene sezone u prestižnoj NBA ligi, Nikola Vučević je ponovo u svom rodnom gradu i rado se odazvao pozivu ministra da podrži ovaj važan projekat Ministarstva sporta. On je primjer kako se od školskih, preko klupskih takmičenja, stiže do najvećih rezultata i najveće sportske slave.

“Ovo je izvanredna ideja, jer djeca su naša budućnost i treba ih usmjeriti na pravi put. Za to treba uložiti napore, a jedan od najboljih načina za zdravo odrastanje i život jeste upravo sport. Za vrhunske rezultate najbitnija je upornost, trud i rad svakodnevno, a važno je i da volite ono čime se bavite, jer jedino tako možete dati maksimum . Sport mi je pružio i nezaboravna putovanja i upoznavanje drugih zemalja, a iznad svega, i velika druženja i prijateljstva”, objasnio je Vučević.

Barske škole bile su vrlo uspješne na Školskim sportskim igrama. Osim finalista u košarci – OŠ “Jugoslavija”, djevojčice iz škole “Mrkojevići” osvojile su prvo mjesto u odbojci, a učenici OŠ “Anto Đedović” drugo u rukometu.

“Ovo takmičenje i rezultati naših đaka potvrđuju da je budućnost barskog sporta u sigurnim rukama”, istakao je čelni čovjek barske Opštine Dušan Raičević koji je kazao da je organizacija igara od strane Ministarstva i podršku lokalne uprave bila odlična, puno djece je učestvovalo i pokazalo veliko interesovanje za sport i takmičenje.

“Školski sport će uvijek imati dobrog domaćina u Baru. Posebno nas čini srećnim i ponosnim što su barski đaci osvojili dosta medalja. Jasno smo se opredijelili za razvoj sporta u našem gradu, prvenstveno školskog, te će budžetska sredstva za tu svrhu iz godine u godinu biti sve veća”, kazao je Raičević.

Direktor Direktorata za sport u resornom  Ministarstvu Miloš Lalević simbolično je uručio lopte učesnicima finalnog takmičenja, a određeni broj ovog sportskog rekvizita, Ministarstvo je obezbijedilo za sve barske osnovne škole. Simbolične poklone učesnicima dodijelila je i direktorica O.Š. “Jugoslavija” Biljana Vukmanović.

Ministar sporta i mladih Nikola Janović uručio je zahvalnicu generalnom sekretaru Košarkaškog saveza Crne Gore Petru Popoviću, koji je, uz Odbojkaški, Rukometni i Fudbalski savez naše države, dao značajan doprinos u realizaciji ovog masovnog takmičenja. Plaketu za izuzetan doprinos promociji Crne Gore u svijetu od ministra je dobio Nikola Vučević.

Školske sportske igre podržali su i kompanije “Monteput”, “Aerodromi CG” i Mikrofinansijska institucija “Monte credit”.

Share.

Comments are closed.