VIDEO: Kružni tok, City Games, Ljeto sa zvijezdama…

Turistička organizacija Bar kontinuirano radi na poboljšanju turističke ponude i ljepšem izgledu grada. Doprinos tome je i uređenje kružnog toka u Šušanju, za što je izdvojeno 20.000€. Krajem juna prvi put će u Baru biti priređen spektakl “City games” po uzoru na nekadašnje “Igre bez granica”, a koncipiran je i program zabavno-muzičke manifestacije “Ljeto sa zvijezdama”.

Turiste će ove godine dočekati lijepo uređen kružni tok u blizini ulaza u grad, a novi vizuelni ugođaj i oplemenjeni izgled na ovom dijelu magistrale, obradovao je i stanovnike grada pod Rumijom.

“Turistička organizacija se iz godine u godinu trudi da poboljša kvalitet turističke ponude. Uređenje kružnog toka dio je plana i aktivnosti iz prošle godine. Drago nam je što smo dobili lijepo uređenu zelenu površinu koja je vizuelni ugođaj, ne samo turistima, već i našim sugrađanima koji su izuzetno pozitivno  reagovali i na društvenim mrežama i u neposrednim komentarima”, kazao je direktor TO Bar mr Emil Kukalj.

Zanimljivo idejno rješenje uređenja kružnog toka djelo je Mire Prentović, inženjerke hortikulture i direktorke sektora Gradsko zelenilo u barskom Komunalnom preduzeću.

“Prvenstveni zadatak je bio da kružni tok bude individualan, da detalji na njemu i zelenilo ne ometaju saobraćaj i da budu zasađene biljke koje trpe aero zagađenje. Projekat smo realizovali u saradnji sa Turističkom organizacijom koja je prepoznala značaj uređenja zelenih površina. Rješenje podrazumijeva dvije cjeline – na jednoj polovini su ukrasni, poluloptasti žbunovi, sađeni na neravnoj površini, nejednake dužine, što će, kada porastu, stvarati vizuelni utisak talasa. Bar je prepoznatljiv po maslinama, te je i na ovom kružnom toku jedno minijaturno maslinovo stablo, kako ne bi ometali saobraćaj”, objasnila je inženjerka Mira Prentović, koja navodi da su uz biljke, karakteristične za mediteransko podneblje, dio uređenog kružnog toka i elementi od prirodnog kamena i mermera.

“Kameni vrtovi su veoma aktuelni u svijetu, a ovdje na našem kružnom toku bijela mermerna površina sa talasima i detaljima simbolizuje vodu i ostrva. Ovakvo rješenje, u stvari, predstavlja i vrstu likovne umjetnosti. Predvidjeli smo da se ona likovno i tematski može mijenjati, što znači da bi kružni tok , u čijem središtu je i visoki stub sa reflektorima, periodično mogao da izgleda sasvim drugačije i dobije novo ruho”, ističe Prentović.

Turistička organizacija Bar i za ovo ljeto priređuje niz manifestacija.

“Već 28. juna prvi put će u našem gradu biti organizovane ‘City Games’, po ugledu na nekadašnju manifestaciju ‘Igre bez granica’ u bivšoj Jugoslaviji, u kojoj smo svi uživali i koju pamtimo kao poseban spektakl. Igre će početi u 19:30 h na barskoj Marini, učestvovaće ekipe iz raznih gradova zemalja u okruženju i Crne Gore, a ulaz je slobodan. Očekujemo da što više građana dođe te večeri i podrži barsku ekipu, u kojoj su naši poznati sportisti”, kazao je direktor TO Bar mr Emil Kukalj, i najavio tradicionalnu muzičko-zabavnu manifestaciju “Ljeto sa zvijezdama”.

“I ovoga ljeta biće održano 8 koncerata, svakog petka u julu i avgustu, sa regionalno poznatim muzičkim zvijezdama. Pri odabiru izvođača trudili smo se da budu zastupljeni raznovrsni muzički žanrovi, vodili smo računa ko su turisti koji posjećuju barsku rivijeru i koji su njihovi afiniteti, ali i građana Bara. Počinjemo sa ‘Električnim orgazmom’, a zatim slijede Dženan Lončarević, ‘Tropico bend’, Nataša Bekvalac, Ana Kokić, Darko Rundek i ekipa, Jelena Rozga i Mirza Selimović. Trudimo se da uvijek afirmišemo i barske izvođače, pa će i ove godine naši poznati muzičari zapjevati na sceni ‘Ljeta sa zvijezdama’”.

U Turističkoj organizaciji Bar očekuju dobru posjetu u julu i avgustu, kao i u potsezoni.

Zbog kišnog maja i nestabilne prve polovine jula zabilježen je blagi pad broja gostiju. U cilju poboljšanja marketinške kampanje, TO je uspostavila saradnju i potpisala ugovor sa jednom agencijom, kako bi privukla što veći broj turista sa tržišta Srbije i Bosne i Hercegovine, odakle tradicionalno dolazi i najveći broj posjetilaca.

Share.

Comments are closed.