VIDEO: Pokrenuta akcija Naš Bar – čist grad

Povodom 22. aprila, Međunarodnog dana planete Zemlje, Opština Bar danas je pokrenula koordinisanu akciju “Naš Bar-čist grad”, kojom će, na samom njenom početku, prostor prema glavnom gradskom šetalištu biti oplemenjen novim sadnicama ukrasnog bilja. Akcija će trajati u kontinuitetu cijele godine, a osim estetskog aspekta, prvenstveno je upućena poruka o potrebi očuvanja prirode i zaštiti životne sredine.

“Želimo da utičemo na svijest naših sugrađana kada je riječ o odnosu prema okolini, a posebno odlaganju komunalnog otpada”, kazao je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, koji je naglasio da je neophodno, uprkos administrativnih i tehničkih barijera, raditi na unapređenju kulture ophođenja prema ambijentu, prirodi i prostoru.

“Ovo je samo jedan od segmenata kampanje koju ćemo sprovoditi cijele godine. Uz podršku Turističke organizacije biće posađeno 90 sadnica, od čega je 40, simbolično, u saradnji sa Crnogorskim olimpijskim komitetom i UNDP-ijem, posvećeno sportskim događajima “Igre malih zemalja” i “Zelene igre”, koje će biti održane u našem gradu.

Aktivnosti su danas usmjerene i ka edukaciji najmlađih, kroz igru i osmjehe, jer želimo da ih podstaknemo da pravilno razmišljaju o očuvanju životne sredine i naše planete. Pratićemo njihove reakcije i ono što budu zatražili od nas, pokušaćemo da i realizujemo na terenu”, istakao je prvi čovjek grada Dušan Raičević.

Turistička organizacija Bar koja svake godine obilježava Dan planete Zemlje, učestvuje i u ovoj široj kapmanji lokalne uprave, kojoj se uz barska javna preduzeća i nadležni sekretarijat, priključio i kafe bar “Matica”.

“Ovoga puta oplemenili smo prostor oko našeg poslovnog objekta u koji dolazi puno turista koji prijavjuju boravak ili žele da dobiju potrebna obavještenja. Zasadili smo preko 70 biljaka i, nadam se, da ćemo biti dobar primjer sugrađanima i svima koji dođu u naš grad, kako se odnositi prema prostoru u kojem živimo. Zdrava i lijepo uređena životna sredina jedan je od preduslova i za razvoj turizma”, kazao je za Radio Bar i Bar info mr Emil Kukalj, direktor TO Bar.

Na teritoriji opštine Bar, na više mjesta, postavljeni su i bilbordi sa motom akcije “Naš Bar-čist grad”.

“Firma ‘Metropolis media’ ustupila nam je za ovu akciju, besplatno, određen broj reklamnih mjesta, što je dodatno doprinjelo efektu i popularizaiji ove ideje. Kafe bar ‘Matica’ donirao je više sadnica, što potvrđuje da je ova aktivnost kao značajna i korisna, prepoznata od raznih subjekata”, istakao je Vesko Gvozdenović, sekretar Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine.

A, koje će nove biljke krasiti gradsko šetalište kazala nam je inženjerka hortikulture Mira Prentović, direktorka sektora “Gradsko zelenilo” u barskom Komunalnom preduzeću.

“Prvenstveno ćemo zasaditi četiri lišćara, radi se o javoru, a kod prostorija Turističke organizacije indijski jorgovan i druge biljke. U svakom slučaju, one će mnogo uljepšati ovaj prostor, koji je, svakako, lijepo uređen”, istakla je Prentović.

Predsjednik Opštine Dušan Raičević u narednim mjesecima očekuje pozitivne rezultate kampanje koja je danas započeta.

Share.

Comments are closed.