VIDEO: Regata mladosti za Barane i njihove goste

U organizaciji barskog kluba “Latinsko jedro” juče je u našem gradu održana treća jedriličarska “Regata mladosti”, u kojoj su učestvovali klubovi iz nekoliko primorskih gradova.

Najbrža je bila barka JK “Delfin” iz Tivta kojom je upravljao Ilija Marković, a najbrži regatni brod vozio je skiper Miloš Radonjić iz Kotora. Kalafatska radionica “Bokovac” iz Bara, koja se jedina u Crnoj Gori i regionu bavi tradicionalnim zanatom – izradom drvenih barki i brodova, ovom prilikom promovisala je dvije nove barke, koje posjeduju znatno bolje performanse od svih dosadašnjih nastalih u ovoj zanatskoj radionici.

“’Regata mladosti’ je odlično organizovana, atmosfera je bila kao da smo na Olimpijadi ili nekom svjetskom prvenstvu, a Bar je grad koji ima najbolje uslove za ovu vrstu sporta”, kazao je Miloš Radonjić, skiper najbržeg regatnog broda, jer, kako je objasnio, uvijek ima vjetra na moru, a ljudi su spremni da razvijaju ovaj sport i ulažu mnogo truda, zbog čega im treba pružiti podršku. On je istakao da je regatno polje bilo odlično postavljeno, te da su jedrili idealnom brzinom od 12-13 čvorova, po vjetru od 6-8 čvorova.

Zadovoljan je i Ilija Marković iz Jedriličarskog kluba “Delfin” iz Tivta, koji je osvojio prvu nagradu za najbrže jedro na barci, a posebnu čast, kako je izjavio za Radio Bar i Bar Info, predstavljalo mu je to što je prvi isprobao novu jedrilicu Kalafatske radionice “Bokovac” – “Klara”.

“Radi se o veoma brzoj jedrilici, sličnoj mojoj, koja ima kobilicu, što joj daje značajnu prednost u odnosu na ostale barke. More nas je poslužilo, bilo je vjetra i puno učesnika, pa su utisci veoma pozitivni”, kazao je Marković.

Predsjednica JK “Latinsko jedro”, glavnog organizatora “Regate mladosti”, Miroslavka Lala Bokovac, izrazila je posebno zadovoljstvo što su na tamičenju učestvovali i najmlađi zaljubljenici u jedriličarstvo.

“Bila su 22 broda na regati, uključio se i klub ‘Lahor’. Veoma je važno što smo našoj djeci mogli da prezentujemo kako i najmlađi mogu da upravljaju jedrilicom”, kazala je Bokovac, i istakla da je ova godina i za njihov klub i za kalafatsku radionicu bila više nego uspješna.

“Realizovali smo dva značajna projekta – iz porodice ‘Arsenalki’ izašla je nova jedrilica ‘Klara’, koja je za 40 % brža od postojećih i vjerujemo da ćemo svake godine biti sve bolji”, naglasila je Miroslavka Bokovac.

Jedriličarska regata značajno unaprjeđuje i turističku ponudu grada pod Rumijom.

“Održava se u periodu kada se sezona još nije zahuktala, i ne samo da popularizuje jedriličarstvo, već upotpunjuje našu turističku ponudu. Drago nam je što imamo ovakav događaj u gradu i klub koji ima kapaciteta da ga organizuje. Bar je jedinstven i po kalafatskoj radionici ‘Bokovac’, koja njeguje tradicionalni zanat, a Opština i TO Bar uvijek podržavaju manifestacije  i aktivnosti koje su autohtone i koje na najbolji način predstavljaju naš grad”, kazao je direktor Turističke organizacije mr Emil Kukalj.

Nagrade najboljima su, uz mr Kukalja, uručili Miroslavka Bokovac, Srđan Grgić iz Rotary kluba “Bar”, Miloš Lalević – direktor Direktorata  za sport i omladinu u resornom ministarstvu i Davor Vuković, iz caffe kluba “Matica”, koji su podržali ovo atraktivno takmičenje.

Skiperu Milošu Radonjiću pripala je posebna nagrada – slika akademskog umjetnika Gorana Ćetkovića, a organizatorima je uručena slika poznatog barskog slikara Dalibora Dada Ćetkovića, koji je radio i trofeje za učesnike regate. U muzičkom dijelu nastupili su mr Dina Desančić na violini i gudački trio “Glamour Strings”.

Barska “Regata mladosti” za crnogorske jedriličare bila je i odlična priprema za predstojeće, najveće međunarodno jedriličarsko takmičenje na Jadranu – “Fiumanka”, u Rijeci.

Share.

Comments are closed.