VIDEO: U Baru započela književna manifestacija Alpske muze 2019

Večeras je u Baru počela trodnevna književna manifestacija “Alpske muze 2019”, koju organizuje regionalno književno Udruženje pisaca “Teuta”, sastavljeno od stvaralaca iz Albanije, Kosova i Crne Gore.

Svojevrsni pjesnički karavan, koji obuhvata promocije knjiga i dokumentarnih filmova, nakon Bara, gostovaće u albanskom gradu Lješ, a zatim u Prizrenu, na Kosovu, gdje će ovogodišnjem laureatu, crnogorskom piscu i akademiku Zuvdiji Hodžiću biti uručena nagrada “Teuta”, koju ovo udruženje dodjeljuje svake godine za sveukupno književno stvaralaštvo

Regionalno Udruženje pisaca “Teuta” osnovano je 2013. godine sa ciljem uspostavljanja bliske saradnje između stvaralaca Kosova, Crne Gore i Albanije, ali i njegovanja prijateljstva tri naroda.

“Naše Udruženje želi da oda priznanje i pokaže da cijeni one pisce i stvaraoce koji su ostavili upečatljive tragove na Balkanu, u Evropi i svijetu, ali isto tako i da pronalazimo mlade književnike,razmjenjujemo literaturu, prevodimo naše stvaralaštvo i zajedno, u književnosti, idemo ka evropskim integracijama. Ideja se širi iz godine u godinu i do sada smo gostovali u petnaest opština Kosova, Crne Gore i Albanije”, kazala je Ajeta Bećiraj, predsjednica i jedan od osnivača Udruženja “Teuta”.

Ova književna asocijacija ustanovila je i godišnju nagradu za životno djelo “Teuta” koja je ovoga puta pripala poznatom crnogorskom piscu, akademiku Zuvdiji Hodžiću.

“Ovo je lijepa ideja. Vidimo koliko imamo zajedničkog, koliko jezička barijera nije prepreka, kako se lako prelazi preko nje, jer je najvažnije da se upoznajemo. Mi smo sličnih kultura, veoma bliski i ovo je primjer saradnje u regionu. Nagrada nosi ime ‘Teuta’ i to je simbolično. Ilirsko kraljevstvo se prostiralo široko, objedinjavalo ove prostore i narode. Miraš Martinović ima roman ‘Teuta’, Jevrem Brković pjesmu, Albanci imaju djela posvećena Teuti, Njegošu… Sve su to pokazatelji spona , bliskosti i prožimanja naših kultura, ali i mentaliteta”, kazao je akademik Hodžić i istakao da mu je ova nagrada posebno draga.

“Sva nas priznanja obraduju i sve su mi nagrade drage, a ova mi je posebno mila jer me, na neki način, veže za moje korijene. Moji su došli sa Kosova, sigurno nosim i te neke gene, ali ja sam , prvenstveno, crnogorski književnik, iako Jevrem Brković u obrazloženju nagrade kaže ‘jednog dana će se otimati tri literature za Zuvdiju i njegovo djelo, u što sumnjam’”, kazao je za Radio Bar i Bar info akademik Zuvdija Hodžić.

“Nije slučajno što se ideja o ovakvoj specifičnoj vrsti književne i prijateljske saradnje rodila nakon svega što se dešavalo na Balkanu”, kazao je crnogorski pisac Miraš Martinović, takođe jedan od laureata godišnje nagrade “Teuta” za sveukupno djelo i dodao:

“Ovo dolazi kao nešto najljepše i najbolje poslije turbulentnih dešavanja na našim prostorima, ovo regionalno Udruženje koje se sve više širi na sve tri strane. Ne razumijemo se jezikom, ali dušom i srcem svakako. Nužna je ta potreba da se više upoznamo, da se zbližimo i volimo. Dobro je što smo se sjetili Mekulija, proteklih godina to je bio Zogović, takođe gromadna ličnost, izuzetno značajna na talasu zbližavanja dva naroda, koji je puno učinio za albanski narod, onda kada niko nije smio ni pomenuti riječi iz albanskog jezika, on je to činio. I nije slučajno što su kraljevstvo Ilira i i kraljica Teuta, koja je za mene fascinantna ličnost, bili inspirativni za ovu ideju. Oni stoje iza nje i potrebe za ujedinjavanjem .To je smisao ove manifestacije koja se kruniše nagradom”, istakao je Miraš Martinović, prepoznatljiv na širim regionalnim prostorima po književnoj obradi antičkih tema, mitske Ilirije i zaboravljenih pejzaža Crne Gore.

Kao rezultat rada Udruženja ove godine štampane su, uz podršku Ministarstva kulture Kosova i Opštine Peći, dvije knjige na albanskom i crnogorskom jeziku- Antologija “Alpske muze”, u kojoj je zastupljeno stvaralaštvo svih dosadašnjih nosilaca nagrade “Teuta” i dramska poema “Đerđ Kastriot Skenderbeg” Dževata Limanija, a Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice, podržao je izdanje posvećeno velikom pjesniku Esadu Mekuliju.

“Vjerujem da je ovo naše udruženje opravdalo svoju djelatnost i da će nastaviti uspješno rad u budućnosti. Činimo sve da okupimo što više uglednih imena, vodimo brigu da svaki budući dobitnik ove vrijedne nagrade bude eminentni predstavnik tog naroda, jer se priznanje dodjeljuje u krugu, jedne godine dobija nagradu autor sa Kosova, druge iz Crne Gore, pa Albanije ili obrnuto. Do sada je to pravilo ispoštovano i “Teutu” su dobili najugledniji među najuglednijima. Drago mi je što sam u tom timu”, kazao je za naše medije Safet Hadrović , jedan od osnivača Regionalnog udruženja “Teuta” i lektor književnih izdanja, čija se pjesma, posvećena Jevremu Brkoviću, našla u Antologiji “Alpske muze”.

Publika je u Dvorcu kralja Nikole vidjela i dokumentarni film posvećen Esadu Mekuliju. Organizatori su se zahvalili predsjedniku Opštine Bar, Dušanu Raičeviću na gostoprimstvu i podršci, a nakon Bara međunarodni književni karavan gostovaće u albanskom gradu Lješ, a zatim u Prizrenu, na Kosovu, gdje će laureatu, akademiku Zuvdiji Hodžiću biti uručena nagrada “Teuta”.

Share.

Comments are closed.