Zatvoreno drugo izdanje Zimske scene Ljetopisa

Predstavom “Da bar nisam žensko” u režiji Vladana Đurkovića u subotu je stavljena tačka na drugo izdanje Zimske scene “Barskog ljetopisa”.

Priča ovog komada u produkciji Muzičko-opersko-teatarske organizacije (MOTO) nastala je po istinitim događajima i prikazuje mladu migrantkinju iz Avganistana Zahru u njenom bijegu ka Evropi. Kroz dva toka radnje publika je pomno pratila Zahrinu (Milica Stefanović) borbu na granici sa krijumčarkom Rahom (Vaja Dujović) i paralelno njenu borbu sa nemilosrdnim imigracionim sistemom koji predstavlja službenica Fatima čiji lik takođe tumači Dujovićeva.

Milica Stefanović koja tumači lik Zahre kazala je da izazov nije bio ni najmanje lak – donijeti na scenu jedan lik iza kojeg je tako teška životna priča. “Ovdje se na početku predstave pominju neke okolnosti u kojima te žene žive, gdje se brakovi ugovaraju već sa deset ili petnaest godina, tako da smo se bojale kako ćemo donijeti te likove, pogotovo što je tekst i nastajao kroz svjedočenja žena koje su to stvarno preživjele, što znači da je drama bazirana na dokumentarnom materijalu. Ali shvatile smo da bez obzira na sve te okolnosti, te žene su vrlo jake. Spolja ne pokazuju ništa od toga, i nemaju vremena da se sažaljevaju i plaču nad sudbinom već se vodi jedna vrlo aktivna borba da prežive”, istakla je Stefanović. koja je navela da “u Baru stanuje prava pozorišna publika”.

“U početku smo se bojali kako će uopšte publika reagovati na predstavu, ali priča o nasilju negdje i jeste priča naših prostora. Možda ne tako drastična, ali ženama su se ovdje dešavale tragične stvari, a na kraju krajeva svaka majka može da se poistovjeti sa borbom ove žene (Zahre) da spasi djevojčicu”, kazala je Stefanović.

Publici se obratila i P.R. festivala “Barski ljetopis” Anđela Antunović. “Završili smo drugo izdanje Zimske scene ‘Barskog ljetopisa’ koje je trajalo od 29. oktobra prethodne godine. Odziv publike je bio jako veliki, što nam pričinjava posebno zadovoljstvo, jer se, u odnosu na prvu Zimsku scenu, broj ljudi koji prati naše programe gotovo utrostručio”, kazala je Antunović.

Trideset i drugo izdanje “Barskog ljetopisa” svečano će biti otvoreno 30. juna i trajaće do 18. avgusta, a donijeće novu pozorišnu produkciju festivala.

“Kao partnera imamo Gradsko pozorište iz Podgorice. Nakon predstava ‘Orkanski visovi’ i ‘O miševima i ljudima’ ove godine publiku očekuje komad ‘Don Kihot’ u režiji Andraša Urbana, jednog od najeminentnijih reditelja naših prostora”, istakla je Antunović.

Share.

Comments are closed.