U Baru uručena spomen ploča Vladimira i Kosare-simbol prijateljstva Crne Gore i Sjeverne Makedonije

Predsjednici Crne Gore i Republike Sjeverne Makedonije Milo Đukanović i Stevo Panderovski posjetili su Opštinu Bar. Tom prilikom je, u znak prijateljstva dva naroda, predsjednik Sjeverne Makedonije uručio predsjedniku Opštine Bar Dušanu Raičeviću spomen ploču Vladimira i Kosare, simbol bezvremenske ljubavi, koja se vjekovima njeguje u Baru i makedonskoj kulturi.

Poželivši gostima dobrodošlicu u Bar, grad koji je mjesto susreta i preplitanja različitih kultura, religija, tradicija, koje sve zajadno vjekovima žive u skladu i slozi, predsjednik Raičević posebno se zahvalio u ime građana Bara na donaciji ploče Vladimira i Kosare koja konačno, kao plod dugogodišnje ideje Bara i Sjeverne Makedonije, dolazi na mjesto kojem prirodno i pripada.

Raičević je je rekao da će ova ploča biti svjedok vječne ljubavi o kojoj će buduće generacije propovijedati, kao što i mnoge generacije Baranki i Barana i danas, nakon 43 godine od razornog zemljotresa 1979. Godine, svjedoče o solidarnosti makedonskog naroda sa našim gradom čije je snažne temelje izgradila građevinska struka i operativa Makedonije.

Spomen ploča predstavlja portret dukljanskog kneza Vladimira i makedonske princeze Kosare, i idejno  je rješenje poznatog makedonskog vajara Tometa Adzievskog izrađena u tehnici reljef u prirodnom kamenu iz prilepskog regiona. Ploča će biti postavljena na uređenom Trgu Vladimira i Kosare u centru Bara, uz spomenik knezu Vladimiru. Na tom prostoru uređuje se površina od 6.500 m², a vrijednost radova je oko 600.000 eura. Trg će biti moderno i savremeno uređen i ponuditi novi kvalitet života na ovom centralnom mjestu okupljanja svih građana, ali i održavanja različitih manifestacija tokom cijele godine.

U okviru posjete zvaničnici su obišli Staru maslinu na Mirovici i tvrđavu Besac na Virpazaru gdje je i upriličen radni ručak.

Share.

Comments are closed.