4. jun 1961 – Nesuđena meteorološka opservatorija

Na današnji dan, prije tačno 62 godine, otpočelo se sa realizacijom ideje koja je, da je sprovedena u djelo, mogla označiti početak znatno drugačijeg profesionalnog praćenja klimatskih i vremenskih prilika u barskom akvatorijumu.

Davnog, 4. juna 1961. godine, potpisan je ugovor između Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore i Luke Bar o izgradnji meteorološke opservatorije na Volujici.

Po najavama, trebala je biti najmodernija takve vrste na čitavom Jadranu, opremljena modernim uređajima koji bi vršili mjerenje visine, prirode i učestalosti talasa, i horizontalne vidljivosti u reonu barske Luke, kao i temperaturu mora, zemljišta i vazduha električnim putem.

Do konačne realizacije ovog projekta, međutim, nikada nije došlo.

Razlog za tako nešto treba možda tražiti i u činjenici da je Luka bila usred mnogo važnijih poslova, koji su u konačnici izmijenili sliku grada i Crne Gore.

Radovi na izgradnji Prve faze Luke Bar tekli su tada punom parom, a iako nedovršena privređivala je nesmanjenim tempom. Tako je, godinu dana nakon potpisivanja ugovora o nesuđenoj opservatoriji, juna 1962. godine, uz još nezavršeni gat dva pristao prvi brod. Bila je to “Morava”, nosivosti oko 4.000 tona, vlasništvo Preduzeća za rečno brodarstvo iz Beograda.

I novine su tada bile pune superlativa za poslovanje luke: “Svakog mjeseca dva, tri velika broda pristanu u ovu luku. Roba se vrlo brzo iskrca, čak i prije vremena. Nedavno je uplovio i brod ‘Dobrota’. Posada je došla sa već formiranim ubjeđenjem da će se roba sa njihovog broda dugo iskrcavati, pa je zato većina članova pošla svojim kućama duž naše obale. Međutim, tek što su tamo stigli, došao je telegram da se odmah vrate jer je brod istovaren i treba da nastavi put. Neki članovi ipak nijesu stigli na vrijeme, pa je brod bez njih isplovio”.

Gat dva je predat je saobraćaju u okviru proslave Dana republike 27. novembra 1965, čime je i formalno završena Prva faza izgradnje barske luke. Na velikom mitingu govorili su predsjednik opštine Bar Vojo Srzentić i predsjednik Izvršnog vijeća Crne Gore Veselin Đuranović, a vrpcu na gatu svečano je presjekao Vojo Leković, predsjednik Odbora za saobraćaj i veze Saveznog vijeća Savezne skupštine. Nakon ovakvih uspjeha barske, crnogorske i jugoslovenske privrede, opservatoriju je malo ko i pominjao

Share.

Comments are closed.