Akademia i prijatelji oduševili Barane fantastičnim koncertom

Nesvakidašnji muzički ugođaj poslije dužeg vremena, sinoć su publici u sali Doma kulture priredili Rock band „Akademia“ i sjajni barski muzičari. Udruženi na sceni, u susret proslavi 24. novembra – Dana opštine, još jednom su potvrdili i poslali poruku da Bar i u muzičkom segmentu ima vrijedne, talentovane i uspješne ljude.

Sa standardnom postavom „Akademie“ koju čine Božidar Božo Gagović, Gavrilo Gajo Ugrenović, Marija Brajović, Mitar Škuletić, Ratko Stanisavljević, Marko Mitrović i Slobodan Boban Mijović, nastupili su Goran Pejović Gula, Andrea Demirović, Ivana Janković i Nebojša Đukanović, te Vladimir Božović. Kuriozitet večeri u ovom sastavu, bio je Omer Hodžić na harmonici, pa je publika neke od omiljenih numera bila u prilici da čuje u neobičnom, sasvim drugačijem aranžmanu.

„Ovo večeras je bio ‘Veliki narodni orkestar Akademia na čelu sa maestrom Hodžićem’ – to je po malo šala, a po malo zbilja. On je ‘nosio’ dobar dio programa i jedan je od prvih koji mi je pao na pamet da ga pozovem, zato što je, iz nekog razloga, godinama ‘u zapećku’. A zna se dobro da je Oki na prvom mjestu naš drug, a onda i legenda grada Bara i crnogorske narodne muzike, tako da je to bila jedna od opcija. Nažalost, imali smo kratak period za pripremu i ove mjere su ovakve kakve jesu, inače, bi tu sigurno bilo mjesta za još 20-30 naših kolega. Da smo zvali sve koje je objektivno trebalo da zovemo, koncert bi trajao satima“, kazao je u razgovoru za Radio Bar i Bar info Božidar Gagović, šef „Akademie“.

Istakao je i da bend ima odličnu saradnju sa Kulturnim centrom Bar, TOB i Opštinom Bar.

„Ne mogu da ne pomenem da godinama imamo sjajnu saradnju, to moramo da ispoštujemo. Nama je koncert ponuđen, ja sam htio da to bude šarenoliko, da bude lijepo… Ostao je tonski zapis. Ovih dana ću da radim oko toga, pa ćemo ga možda objaviti i na Youtube-u“, dodao je Gagović.

Napomenuo je i, kako je kazao „poražavajuću činjenicu“ da su u kompletnom sastavu posljednju svirku imali 5. septembra, dakle, prije dva i po mjeseca, a od osnivanja benda 2008. nije se dogodilo da naprave toliku pauzu, ne računajući prošlu godinu i ‘lock down’.

„Ovo je bila prilika da se svi okupimo i ‘izdušimo’ energetski. Vidim da su svi srećni i zadovoljni, evo, nikome se ne ide kući“, s osmjehom je prokomentarisao Gagović.

Koncert je počeo sa „Himnom Baru“, potom su se ređale „Lutka za bal“ – Parnog valjka, „Konjuh planinom“- Bolero, „Kuća za spas“ – Neverne bebe, ali i narodne „Jovano, Jovanke“ i „Tužno leto“ Tome Zdravkovića…

„Repertoar koncerta je simbolično činila 21 pjesma, budući da polako ispraćamo 2021. godinu. U principu, godina nije bila loša. Kako je pušteno ljetos da se radi, imali smo lijepih svirki. Ostaje ‘žal’ što nismo svirali na ‘Maslinijadi’ i ‘Danima vina i ukljeve’, jer smo dio toga godinama. Nadamo se boljem, a bolje može biti samo ako sviramo za Novu godinu. Ako je situacija takva kakva kažu da jeste, ako je već toliko ‘klimavo’ i ‘teško’, možda da se i malo strožije zatvori od 1. do 28. decembra, to je četiri nedjelje, pa da nas puste da odsviramo Novu godinu. Moram da napomenem da svi ovi ljudi uglavnom žive od muzike, i novcem od novogodišnjih nastupa, mogli bi da kupe komad studijske opreme, a i živjeli bi januar i dobar dio februara. Ukoliko neko od onih koji su zaduženi za to, bude slušao ili čitao ovaj intervju, ja ga molim da ovo ispoštuje“, apelovao je Gagović.

Na opasku da je publika bila zadovoljna, ali da se čulo i negodovanje što Gula nije otpjevao još pjesama, a ne samo dvije, Božo je kazao da ga „štede“ za Novu godinu.

„Naravno da su malo dvije pjesme, Gula je legenda grada, on je trebao da pjeva možda i pola koncerta što se toga tiče. Ali, štedimo ga za Novu godinu, da ne bi promukao, vrijeme je pandemije, prehlada… čovjek je u godinama i da ne bismo imali neprijatnosti 31.uveče, bolje što je sada otpjevao samo dvije pjesme“, našalio se Božo.

A „legenda grada“ Goran Pejović Gula, očekivano je, u svom stilu „podigao“ atmosferu sa „Prolaze godine“ i „Kada ti jednom loše krene“.

„Lijepo je bilo. Prelijepo smo se proveli. Mislim da je publika zadovoljna. Ja se sjećam kada je prvi put ova manifestacija organizovana, 2001. ili 2002.godine, i tada sam učestvovao, zvala se „Barani – Baru“. Prošle godine, u vrijeme korone je bio prekid, a večeras smo zbog važećih mjera imali ograničenja. Sala nije mogla biti puna kao što bi bila inače, ali atmosfera je bila izvanredna. Čekamo da prođe ovo zlo što nas je snašlo, pa da napravimo veliki koncert. Vidio sam da je publika htjela da čuje još pjesama, i meni je žao što nisam pjevao više, ali takav je bio dogovor sa Božom“, kazao je Gula.

Neko ko već dugi niz godina takođe uspješno sarađuje i često nastupa sa bendom „Akademia“ je i Andrea Demirović.

„Najprije je bila je priča ‘ajdemo svi po dvije autorske pjesme… Međutim, mi ne bismo bili mi, da nismo izveli pjesmu ‘Rođeni’ od Kaliopi, koju obavezno izvodimo gdje god da nastupamo zajedno. Kada sam Božu predložila ‘Ja sam ti san’ i ‘Rođeni’, rekao je  – da, tako sam i mislio! Imali smo samo jednu probu, ali mi smo uigrana ekipa. Ovo večeras me jako obradovalo i hvala im još jednom na pozivu“, kazala je Andrea i otkrila da ima spremne nove pjesme, ali da čeka „pravi trenutak da ih pusti u etar“.

Ivana Janković i Nebojša Đukanović pjevali su dvije popularne pjesme Grimm-a „Uspavanka“ i „Začaran“.

„Mi, kao prijatelji i kolege muzičari, imali smo jedno nadasve, lijepo druženje i dobru energiju. Rijetke su prilike da se okupimo u ovolikom broju na istom mjestu. Šteta što tu pozitivnu energiju nije ispratilo više ljudi, jer smo inače, u periodu kada je jako malo društvenih događaja. Nadam se da će ubuduće biti prilike za slične priredbe, sa mnogo više ljudi”, naglasio je Đukanović.

Iznenađenje večeri bila je pjesma za kraj koncerta. Za to se pobrinuo Omer Hodžić, uz najprije neočekivani ‘intro’ na harmonici, svi su zajedno izveli pjesmu “Igra rock’n’roll cela Jugoslavija”.

“Kompletno veče je muzički bilo neobično. Htjeli smo da, za kraj koncerta, izvedemo nešto što bi bilo interesantno i za nas i publiku. Uvijek sam kritičan prema ljudima koji su na visokim funkcijama u gradu, ovdje je večeras i u publici bilo mnogo dobrih muzičara, koji bi isto fenomenalno to odradili, a koji imaju možda i boljih ideja od mene, šteta da se to ne iskoristi. Smatram da je kraj koncerta bio baš efektan. Dinamično, puno motiva i čuda, nešto neočekivano…S obzirom da se u ovoj pjesmi pominje Jugoslavija, kao simbol zajedništva, jedinstva, ljubavi… u kojoj se njegovala velika različitost među narodima i narodnostima, bila je to i lijepa poruka za kraj”, zadovoljno je prokomentarisao Hodžić.

Nakon koncerta za utiske smo upitali i neke od prisutnih u publici.

„Utisci su sjajni ka vazda, to je ekipa snova, za Barane ovo je rock’n’roll svjetski“, kazala je umjetnica i spisateljica Tanja Sekulić.

Vlasnik agencije „Allegra“ Mihailo Vukić takođe je bio oduševljen.

 „Super je bio koncert. Ovakva ekipa dugo se neće skupiti, pjevali su i narodne i zabavne pjesme iz bivše Jugoslavije, svaka im čast! Žao mi je što ih Barani večeras nisu u većem broju podržali“.

Koncert su povodom Dana opštine organizovali Kulturni centar i Optina Bar.

„Vidjeli smo na sceni veliki broj izvođača iz Bara. Svi zajedno smo večeras uživali. Nadamo se da ćemo i u narednom periodu imati ovakvih programa“, kazao je direktor Kulturnog centra Erol Marunović.

Presjednik Opštine Bar Dušan Raičević koncertu je prisustvovao sa suprugom.

„Zadovoljstvo je bilo vidjeti zajedno na sceni muzičare koji zaista nešto znače u našem gradu i na crnogorskoj muzičkoj sceni. Poslije jedne turbulentne godine, u kojoj nije bilo moguće da nastupaju u onim ambijentima kako su naučili, ovo je i za njih bio jedinstveni ambijent. Mi smo nastojali da poštujemo važeće epidemiološke mjere, a oni su i ovog puta pokazali da puno vrijede i da Bar ima čime da se ponosi“, kazao je Raičević.

On je istakao zadovoljstvo i što su u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama ipak uspjeli da osmisle raznovrstan program povodom proslave Dana opštine.

„Nastojali smo da sugrađanima ponudimo bogat program, koliko je to bilo moguće u ovom trenutku, jer su epidemiološke mjere na snazi. Raduje me da smo uspjeli da dosta događaja organizujemo na otvorenom, od nastupa naših najmlađih sugrađana, sportskih manifestacija… likovni stvaraoci sugrađanima su poklonili izložbu, muzičari koncert…nadam se da ćemo i mi političari ponuditi narednih dana nešto interesantno“, zaključio je Raičević.

Share.

Comments are closed.